
Risotto met pompoen, kip, salie en Parmezaanse kaas, één van onze favoriete gerechten met pompoen. Het leuke van risotto is dat je maar één pan nodig hebt, dat scheelt weer afwas. Het constant roeren in de pan heeft ook wel iets rustgevends.
Lees voordat je begint met deze pompoenrisotto even onze tips hieronder door.
Tips voor een goede risotto
- Gebruik een ruime pan met dikke bodem. Door de dikke bodem wordt de warmte goed vastgehouden. Een ruime pan zorgt ervoor dat de rijst over een groter oppervlak verdeeld wordt.
- Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is. Zo houdt de rijst constant een hoge temperatuur, en dat komt de smaak ten goede.
- Ga op zoek naar goede risottorijst. Laat je eventueel informeren door een specialist.

Risotto met pompoen
Ingrediënten
- 1 flinke klont boter
- olijfolie
- 400 gram Pompoen
- 1 kleine ui
- 100 gram spekjes
- 150 kipfilet in reepjes/ blokjes
- 1 ui
- 1 teentjes knoflook
- 1 glas witte wijn
- 200 gram risottorijst
- 1 liter hete bouillon
- 1 laurierblad
- 10 salieblaadjes fijngesneden
- Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak
- zout peper
Bereiding
- Snijd de pompoen in blokjes en snipper de ui.
- Bak de pompoen, spekjes, kipfilet en ui aan in olijfolie. Voeg na een paar minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer één tot twee minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn.
- Doe de witte wijn erbij en laat deze inkoken, ongeveer twee minuten. Doe de geperste of fijngesneden knoflook erbij en laat dit heel even meebakken.
- Voeg een klein beetje hete bouillon toe, doe de salie en laurier erbij, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst kan in kleine beetjes de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe, blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is.
- Zet het vuur uit en voeg een klont boter, Parmezaanse kaas en zout en peper toe. Laat de risotto 5 tot 10 minuten staan. Rasp vlak voor het serveren nog wat kaas over de risotto.