Deze Italiaanse gehaktballetjes met tomatensaus smaken heerlijk bij een bord pasta. Erg lekker op een koude winterdag. Wij aten er roergebakken pompoen en spinazie bij, en de saus zit ook nog eens boordevol groente. Best een gezond maaltje dus.
Ingrediënten voor ongeveer 16 kleine gehaktballetjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 theelepels Italiaanse kruiden (rozemarijn, salie en tijm)
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 ei
- 350 gram rundergehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- zout en peper naar smaak
- olie om in te bakken
Ingrediënten voor de saus (4 porties)
- 1 ui
- 200 gram wortel
- 200 gram knolselderij
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 400 gram tomaten (vers of uit blik)
- zout en peper naar smaak
Lekker met pasta en roergebakken pompoen en spinazie.
Bereidingswijze
1. Begin met de gehaktballetjes. Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze op laag vuur glazig, bestrooi tijdens het bakken met wat zout. Voeg dan de tomatenpuree, Italiaanse kruiden, paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak dit heel even mee, haal het daarna van het vuur en laat het enigszins afkoelen.
2. Kluts een ei los in een ruime kom. Meng daar het gebakken ui/kruidenmengsel aan toe en roer dit goed door. Meng, met een vork of met je handen, het gehakt erdoor. Doe hier nog de paneermeel en zout en peper naar smaak bij. Zorg ervoor dat als goed gemengd is en vorm de gehaktballetjes. Leg de gehaktballen ongeveer een kwartier in de koelkast voor een mooier bakresultaat. Begin ondertussen met de saus.
4. Bak de gehaktballetjes aan in wat olie. Laat ze op halfhoog vuur rondom bruin en gaar worden. Je kunt ze ook in de oven garen. Leg ze op een bakpapiertje in een ovenschaal en gaar ze in een voorverwarmde oven op 180°C. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Draai ze halverwege om.
