Hazelnootschuimtaart

Joyce & Tom | maandag, januari 12, 2015 | ||||||||
We kunnen weer iets van onze nog te bakken lijst doorstrepen! In Nederland haalden we vaak bij de bakker een hazelnootschuimgebakje. Zelf maken was niet echt nodig. Nu, na een lange tijd deze lekkernij niet meer geproefd te hebben, besloten we toch maar eens zelf aan de slag te gaan. En wat blijkt? Helemaal niet zo moeilijk als gedacht, en minstens zo lekker als die van de bakker.
Zelf gebakken hazelnootschuimtaart met botercrème.
Ingrediënten (ø20cm)

voor de schuimlagen (3 stuks)
  • 4 eiwitten
  • 175 gram suiker 
  • 25 gram aardappelzetmeel
  • 80 gram hazelnoten
  • 1 eetlepel sterke koffie
voor de vulling
  • 400 ml melk
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 4 eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 15 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter
voor de garnering
  • 200 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • hele hazelnoten

1. Hak de hazelnoten grof. Zet een klein kopje hele sterke koffie. Verwarm de oven voor op 125°C.

2. Begin met de schuimlagen. Klop de eiwitten (in een vetvrije kom) tot sneeuw. Voeg de helft van de suiker toe en ga verder met kloppen totdat het eiwit glanst. Spatel dan voorzichtig de rest van de suiker, de aardappelzetmeel, de hazelnoten en de koffie door het schuim.

3. Doe het eiwitschuim in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit, op een met bakpapier beklede bakplaat, 3 schijven van 20cm doorsnee en 1cm dik. Bak het schuim 90 minuten op 125°C, laat de ovendeur op een kier, dit gaat makkelijk door er een pollepel tussen te steken.

4. Begin ondertussen met de vulling. De vulling bestaat uit botercrème met crème pâtissière erdoor. Klop de eidooiers met de suiker, maïzena en bloem tot een glad mengsel. Verwarm de melk in een pan en voeg de koffie toe. Doe een derde van de melk bij het eidooiers mengsel en klop goed door met een garde. Giet dit weer terug bij de resterende melk in de pan. Gaar het mengsel in ongeveer 5 minuten op laag vuur en blijf daarbij kloppen. Laat crème pâtissière afkoelen.

5. Klop, met behulp van een handmixer de boter luchtig (totdat de boter wit kleurt). Meng beetje bij beetje de afgekoelde crème pâtissière erdoor. Schep de crème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.

6. Klop de slagroom, voor de garnering, op met de suiker. Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond.

7. Zodra de schuimlagen gebakken en afgekoeld zijn, kun je beginnen met het samenstellen van de taart. Verdeel de vulling over twee schuimlagen en stapel deze op elkaar. Doe de derde schuimlaag erbovenop en garneer deze met slagroom en hele hazelnoten. 
Zelf gebakken hazelnootschuimtaart met botercrème.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety