Hazelnootschuimtaart

Zelf gebakken hazelnootschuimtaart met botercrème.

Deze hazelnootschuimtaart kunnen we op onze nog te bakken lijst doorstrepen! In Nederland haalden we vaak bij de bakker een hazelnootschuimgebakje waardoor we het nooit zelf maakten. Nu, na een lange tijd deze lekkernij niet meer geproefd te hebben, besloten we toch maar eens zelf aan de slag te gaan. En wat blijkt? Helemaal niet zo moeilijk als gedacht, en minstens zo lekker als die van de bakker.

Ingrediënten (ø20cm)

voor de schuimlagen (3 stuks)
  • 4 eiwitten
  • 175 gram suiker 
  • 25 gram aardappelzetmeel
  • 80 gram hazelnoten
  • 1 eetlepel sterke koffie
voor de vulling
  • 400 ml melk
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 4 eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 15 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter
voor de garnering
  • 200 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • hele hazelnoten

Bereiding

  1. Hak de hazelnoten grof. Zet een klein kopje hele sterke koffie en verwarm de oven voor op 125°C.
  2. Begin met de schuimlagen. Klop de eiwitten (in een vetvrije kom) tot sneeuw. Daarna voeg je de helft van de suiker toe en ga verder met kloppen totdat het eiwit glanst. Spatel dan voorzichtig de rest van de suiker, de aardappelzetmeel, de hazelnoten en de koffie door het schuim.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het eiwitschuim in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit 3 schijven van 20cm doorsnee en 1cm dik. Bak het schuim 90 minuten op 125°C, laat de ovendeur op een kier, dit gaat makkelijk door er een pollepel tussen te steken.
  4. Begin ondertussen met de vulling. De vulling bestaat uit botercrème met crème pâtissière erdoor. Klop de eidooiers met de suiker, maïzena en bloem tot een glad mengsel. Verwarm de melk in een pan en voeg de koffie toe. Doe vervolgens een derde van de melk bij het eidooiers mengsel en klop goed door met een garde. Giet dit weer terug bij de resterende melk in de pan en gaar het mengsel in ongeveer 5 minuten op laag vuur en blijf daarbij kloppen. Laat crème pâtissière afkoelen.
  5. Klop, met behulp van een handmixer de boter luchtig (totdat de boter wit kleurt). Meng beetje bij beetje de afgekoelde crème pâtissière erdoor. Schep de crème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  6. Klop de slagroom, voor de garnering, op met de suiker. Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
  7. Zodra de schuimlagen gebakken en afgekoeld zijn, kun je beginnen met het samenstellen van de taart. Verdeel de vulling over twee schuimlagen en stapel deze op elkaar. Doe de derde schuimlaag erbovenop en garneer deze met slagroom en hele hazelnoten.
Zelf gebakken hazelnootschuimtaart met botercrème.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze hazelnootschuimtaart gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

Geef een reactie