Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Heel Holland Bakt: Appelkruimel Vlaai

Het is weer zover, een nieuw seizoen 'heel Holland bakt'. Omdat wij gek zijn op bakken, bakten wij vorig jaar elke aflevering mee. De kandidaten kregen per uitzending drie opdrachten, wij kozen hier één uit. Vaak zaten er 1 of 2 dingen bij die we nog nooit maakten, dat maakt het extra leuk. Kijk hier voor onze baksels van vorig seizoen.
Dit seizoen gaan we weer meebakken! Onze serie begint met vlaai. Nog nooit gemaakt. Wel vaak gegeten. De bodem van een vlaai wordt gemaakt van gistdeeg. En het fruit dient meegebakken te worden. Wij bakten een appelkruimelvlaai. De appeloogst is vroeg dit jaar en er staan hier volop appelbomen. Makkelijke keuze dus.     
Heel Holland bakt: appel kruimel vlaai

Ingrediënten
voor de bodem
  • 200 gram bloem
  • 125  milliliter melk
  • 15 gram verse gist
  • 20 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 25 gram boter
voor de vulling
  • 750 gram appels (ongeveer 6 à 7 stuks)
  • suiker naar smaak (afhankelijk van het soort appel)
  • 1 eetlepel maizena
voor het kruimeldeeg 
  • 120 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 120 gram boter

Wij gebruikten een grote taartvorm met uitneembare bodem.

1. Meng de bloem, gist, boter, suiker, zout en melk door elkaar. Let er goed op dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist! Meng net zo lang (met de hand of mixer met deeghaak) totdat er een deeg ontstaat. Ga dan nog 10 minuten door met kneden (liefst met de hand).

2. Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen totdat het volume is verdubbeld (minimaal een uur op kamertemperatuur).

3. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooide werkbank. Sla het deeg met de hand plat tot een ronde vorm en rol het uit zodat het in de taartvorm past. Leg het deeg in de taartvorm. Er zit altijd nog wat bloem aan de onderkant van het deeg, hierdoor hoeft de vorm niet ingevet te worden. 
4. Maak het kruimeldeeg. Snijd de boter in kleine blokjes en meng suiker en boter erdoor. 'Verkruimel' de boter tussen je vingers net zo lang totdat er kruimels ontstaan. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Alle ingrediënten er in en een paar keer op de pulse stand mengen totdat er kruimels ontstaan. Verwarm de oven voor op 210°C.

5. Schil de appels en snijd de appels in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Meng suiker en maizena door de appels. 

6. Leg de appels op de bodem en verdeel de kruimels er overheen. Bak de taart ongeveer 20-25 minuten op 210°C.
Heel Holland bakt: appel kruimel vlaai

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl