Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Heel Holland bakt: Karameltaart

Joyce & Tom | woensdag, september 16, 2015 | ||||||||
Afgelopen weekend stonden er twee van onze favorieten op het programma bij Heel Holland bakt, hazelnootschuimtaart en karameltaart. Een recept voor karameltaart hadden we nog niet op het blog staan, dus maakten we deze taart. Onze gasten hebben er van mee gesmuld, we serveerden het gebakje gegarneerd met rood fruit uit de tuin als dessert bij het diner. Het recept van onze hazelnootschuimtaart vind je hier.
HeelHollandBakt: Karameltaart

Karameltaart (∅ 24 cm)
Ingrediënten

voor de bodem
  • 200 gram bloem
  • 100 gram (zachte) boter
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 ei

voor de karamelvulling
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 100 ml room
  • 15 gram boter
  • snufje zout
  • 75 gram gepelde walnoten

voor de chocoladevulling
  • 150 gram pure chocolade
  • 50 ml room

1. Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed met de handen door tot dat er een samenhangend deeg ontstaat. Koel het deeg minimaal een half uur in de koelkast.

2. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het heel even door met de handen. Rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Doe het deeg in de vorm en zet het nog even een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C.

3. Begin vast met het maken van de karamelvulling. Doe de suiker met het water in een steelpan en laat de suiker op laag vuur karameliseren. De suiker begint vanzelf te bubbelen en bruin te verkleuren. Verwarm ondertussen de room (100ml). Zodra de suiker bruin genoeg is roer je hete room erdoor. Laat nog heel even op het vuur staan en voeg de boter en het zout toe. Haal de karamel van het vuur en laat even staan tot verder gebruik.

4. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg bakpapier op het deeg en leg daar op blindbakbonen. Bak het deeg ongeveer 20 minuten. Verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak het deeg nog 5-10 minuten. Laat het deeg een beetje afkoelen en begin ondertussen met het maken van de chocoladevulling.

5. Verwarm de room (50 ml) in een pannetje en laat de chocolade hier in smelten.

6. Zodra de taartbodem afgekoeld is kan de karamelvulling erin gegoten worden. Verdeel eerst de walnoten over de bodem en giet daar de karamel overheen. Mocht de karamel te hard geworden zijn, verwarm het dan nog heel even totdat het weer vloeibaar is. 

7. Giet de chocoladevulling in de taart zodra de karamel enigszins afgekoeld is.
HeelHollandBakt: Karameltaart
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl