Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Stoofpot: Indische babi roedjak

Joyce & Tom | vrijdag, november 06, 2015 | |||||
Wij kopen ons vlees het liefst in zo groot mogelijke stukken. Een keer per jaar kopen we zelfs een heel lam. Dat heeft een aantal voordelen. Het vlees is lekkerder. Er is minder in gesneden, dus minder vocht- en smaakverlies. Het is goedkoper, de slager heeft er minder werk van. En het scheelt ook nog eens verpakkingsafval. 
Je moet uiteraard wel weten wat je met zo'n groot stuk vlees moet doen. Wij kochten deze week een schouderstuk van een varken. Ideaal om te stoven. Het stuk weegt zo'n 1500 gram. In het midden zit een bot die voor heel veel smaak zorgt. Je kunt makkelijk met 5 tot 6 personen van zo'n groot stuk vlees eten. Ben je met minder? Dan verdeel je het na bereiding in porties om in te vriezen voor dagen dat je minder tijd hebt om te koken.

Stoofpot: Indische babi roedjak
      Ingrediënten (voor 5-6 porties)
    • 1 varkens schouderstuk (ongeveer 1500 gram)
    • 2 grote uien
    • 2 rode pepers
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 theelepels gemalen koriander
    • 2 theelepels gemalen komijn
    • 2 theelepel gemalen laos
    • 2 theelepel gemalen sereh
    • 1 klein stukje trassi
    • 10 kemirienoten
    • sap van een halve citroen
    • 25 gram santen
    • 3 eetlepels ketjap
    • olie om in te bakken
    • water (of bouillon)
    • zout, peper
     
    1. Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn.

    2. Bak het schouderstuk aan in wat olie. Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui en rode peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.

    3. Voeg dan alle specerijen en de knoflook toe. Laat dit een minuutje meebakken.

    4. Doe vervolgens het vlees (inclusief het vocht wat er waarschijnlijk is uitgelopen) weer terug in de pan. Voeg ketjap, santen en zoveel heet water (of bouillon) toe, dat het vlees half onder staat. Breng aan de kook en laat het ongeveer 2 tot 3 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (2-3 uren op 120°C).

    5. Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
     Stoofpot: Indische babi roedjak


    Geen opmerkingen:

    Een reactie plaatsen

    Topblogs met recepten
    mytaste.nl
    BlogSociety