Vegetarisch: Bietenballen

Dit is alweer de derde vegetarische vrijdag. We vinden het een leuke en nuttige uitdaging, maar toch nog best lastig om een vegetarisch recept te bedenken. Het is niet een kwestie van het vlees weglaten, maar het verzinnen van een gerecht met als uitgangspunt groenten en/of peulvruchten. En kant-en-klare vleesvervangers vinden we geen optie. Waarschijnlijk zijn ze ook niet eens verkrijgbaar hier in de supermarkt. 

We zijn aan de slag gegaan met rode bieten en kikkererwten.
Zelf bieterballen maken
 Ingrediënten (voor ongeveer 20-25 stuks):
  • 100 gram gedroogde kikkererwten (24u laten weken in water)
  • 200 gram rode bieten (rauw)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 eetlepels gehakte koriander
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje kruidnagelpoeder
  • sap van een halve citroen
  • 2 gram bakpoeder (1 theelepel)
  • 50 gram bloem
  • zout en peper naar smaak 
 Voor het paneren:
  • 1 ei, geklutst
  • schaaltje paneermeel
  • schaaltje bloem

1. Week de kikkererwten 12 uren in water, giet ze af en doe ze alvast in de keukenmachine. Indien je geen keukenmachine hebt kun je een staafmixer gebruiken. 

2. Snijd de rode bieten, ui en knoflook in grove stukken en doe deze samen de andere ingrediënten bij de kikkererwten. Maal de ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een puree, er mogen nog stukjes kikkererwt en biet zichtbaar zijn, maar niet te grof.

3. Vorm van de puree -met natte handen- ongeveer 20 tot 25 balletjes. 

4. Paneer de balletjes. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel.

5. Bak ze in de frituurpan -of in een steelpannetje met een flinke laag olie- op 180°C, tot ze mooi bruin zijn. Serveer direct, lekker met couscous en een frisse salade.
Zelf bieterballen maken

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety