Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Vega: risotto met tomaat en prei

Joyce & Tom | vrijdag, maart 18, 2016 | |||||
Risotto maken is niet moeilijk. De bereiding vraagt alleen wat aandacht. Je bent toch wel een half uurtje bezig met roeren en bouillon toevoegen en dat staat veel mensen een beetje tegen. Maar aan de andere kant heb je weinig afwas, alles gaat namelijk in één pan. En de tijd, liefde en aandacht die je erin hebt gestopt proef je echt terug in het eindresultaat.
Een paar tips vooraf:
  • Gebruik een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren stoofpan. Deze pannen houden de warmte goed vast. 
  • Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is. Zo houdt de rijst constant een hoge temperatuur en dat komt de smaak ten goede. 
  • Ga op zoek naar goede risottorijst. Laat je eventueel informeren door een specialist.
Vegetarisch. Zelf risotto maken zonder pakje.
Ingrediënten (2 porties)
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 gram risottorijst
  • 500 ml hete bouillon
  • 1 blikje tomaatblokjes
  • 1 prei
  • tijmblaadjes
  • 1 laurierblad
  • 2 flinke klonten boter 
  • Parmezaanse kaas (hoeveelheid naar smaak)
  • zout, peper

1. Snipper de sjalotjes en fruit ze aan in wat boter. Voeg de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer 1-2 minuten op laag vuur. Doe de geperste of fijngesneden knoflook, witte wijn en tomatenpuree toe. Laat dit zachtjes een paar minuten inkoken. 

2.  Doe de tomaatblokjes, laurier en tijm erbij, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst kan in kleine beetjes de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe, blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is.

3. Snijd de prei in hele dunne, halve ringen en roer deze door de risotto. Laat dit ongeveer 1 minuut op laag vuur meegaren. Blijf wel roeren ondertussen. Zet het vuur uit en voeg een klont boter, Parmezaanse kaas en zout en peper toe. Rasp vlak voor het serveren nog wat kaas over de risotto.


2 opmerkingen:

Topblogs met recepten
mytaste.nl