Quiche met tomaat en courgette

Wij hebben weer een nieuw recept voor quiche, namelijk met tomaat en courgette. Zonder voorbakken deze keer en uiteraard met zelfgemaakt deeg voor de bodem. Als je die smaak eenmaal kent, wil je niet meer anders. En zonder voorbakken is het maken van een quiche een stuk minder werk.

In de vulling gebruikten we tomaatjes, courgette, spekjes, ui en uiteraard kaas.

Ingrediënten (voor een rechthoekige quiche)
bodem:
  • 150 gram bloem
  • 80 gram zachte boter
  • 1 klein ei
  • snufje zout
vulling:
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 1 courgette
  • 15 kerstomaatjes
  • 100 gram spekjes
  • 1 kleine ui 
  • olie om in te bakken
  • 100 gram kaas naar keuze (geraspt)
  • nootmuskaat
  • zout, peper
Bereidingswijze
  1. Snijd de boter in blokjes en voeg deze aan de bloem toe. Wrijf de boter samen met de bloem tussen je vingertoppen net zolang totdat er grove kruimels ontstaan (kan ook in de keukenmachine, op de ‘pulse’ stand). Voeg daarna ei en zout toe. Kneed met de handen totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Druk het deeg plat, verpak het in huishoudfolie en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  2. Snijd de spekjes en de ui fijn. Bak deze, op halfhoog vuur, aan in een klein beetje olie. Laat afkoelen zodra de uitjes en spekjes gaar zijn.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het heel even door om het weer soepel te maken. Rol het deeg uit totdat het in de vorm past.Als je een vorm gebruikt met antiaanbaklaag hoef je geen bakpapier in de vorm te doen, in andere gevallen wel. Bekleed de bakvorm met het deeg. Snijd de randjes er netjes af. Zet de vorm met het deeg tot gebruik in de vriezer (minimaal 15 minuten).
  4. Snijd de courgettes in dunne plakjes. Halveer de tomaatjes.Klop de eieren door de room.Voeg driekwart van de kaas toe en zout, peper en nootmuskaat naar smaak.Verwarm de oven voor op 175°C.
  5. Vul de bodem met de plakjes courgettes en verdeel daar de uitjes en de spekjes over. Giet daar het ei-mengsel over tot net onder de rand. Verdeel de tomaatjes, met het snijvlak naar boven, over de quiche. Strooi de rest van de kaas over de quiche. Zet de quiche net onder het midden in de oven. Bak de quiche 20 minuten op 175°C, verlaag daarna de temperatuur tot 150°C en bak de quiche nog zo’n 35-40 minuten.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie