Pittige gehaktballetjes in ketjapsaus

Koks in Frankrijk | zaterdag, april 11, 2020 | ||
Deze pittige gehaktballetjes zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook erg lekker met wat rijst, salade en groente. Je kunt ze zo pittig maken als je wilt door meer of minder chilipeper te gebruiken.
Recept voor pittige gehaktballetjes in ketjapsaus. Lekker als onderdeel van een rijsttafel of als borrelhapje.

Ingrediënten (voor ongeveer 12 medium of 20 kleine gehaktballetjes)

voor de gehaktballetjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn 
  • 2 theelepels gemalen laos
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 3 eetlepels paneermeel
  • zout, peper naar smaak
  • olie om in te bakken

voor de saus
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chillipepertje
  • 1 cm gember
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels gemalen citroengras
  • zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels water
  • eventueel mais- of aardappelzetmeel om de saus te verdikken
  • verse koriander


1. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een ruime kom door elkaar. Doe dit met een vork of met je handen. Zorg ervoor dat als goed gemengd is. Vorm de gehaktballetjes (16 kleine of 12 medium).
2. Leg de gehaktballen ongeveer een kwartier in de koelkast voor een mooier bakresultaat. Tref ondertussen de voorbereidingen voor de saus. Snijd de ui, gember en peper fijn en pel en pers de knoflook (knoflook apart houden).

3. Bak de gehaktballen aan in olie. Zodra ze rondom bruin zijn kun je de ui, peper en gember erbij doen. Laat dit rustig bakken totdat de gehaktballen gaar zijn. Voeg indien nodig extra olie toe. Doe dan het geperste teentje knoflook, de tomatenpuree en de gemalen citroengras erbij. Laat dit een minuutje meebakken en voeg dan de ketjap, water, zout en peper toe. Verwarm dit nog heel even. 
Nu heb je gehaktballetjes met weinig saus, ideaal om als borrelhapje te serveren. Wil je meer saus? Voeg dan nog wat extra ketjap en water en toe en verdik de saus met mais- of aardappelzetmeel.
Garneren met verse koriander.



--------------------------------------------

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.


Recept voor pittige gehaktballetjes in ketjapsaus. Lekker als onderdeel van een rijsttafel of als borrelhapje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten