Een ‘sambal goreng’ gerecht is een bij- of hoofdgerecht dat bestaat uit groenten en/of vlees, gegaard in een pittige sambalsaus. Sambal goreng is met uien en kruiden gebakken Spaanse peper. Het is een eenvoudig te bereiden en zeer smaakvol gerecht. Erg lekker als bijgerecht met bijvoorbeeld ajam smoor en witte rijst.
Ingrediënten (voor 2 personen)
boemboe (kruidenmengsel)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper (1 hele peper voor extra pittig)
- ½ theelepel laos
- ¼ theelepel trassi
- snufje zout
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 dl groentebouillon
- 400-500g groenten naar keuze
- sap van een ¼ citroen
- 1 eetlepel suiker
- stukje santen (±1cm)
- Snijd de groenten in stukken van 1-2 cm.
- Verhit wat olie in een wok of hapjespan en fruit hierin het kruidenmengsel ongeveer 2 minuten op laag tot middelhoog vuur.
- Voeg daarna de tomatenpuree toe, 1 minuut laten meebakken en dan bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en dan de groenten toevoegen en op laag vuur garen. Voeg eerst de stevige groenten toe (zoals bloemkool en wortel) en wanneer deze bijna gaar zijn de zachtere groenten (zoals paprika en champignon).
- Wanneer alle groenten gaar zijn kunnen de santen, het citroensap en de suiker toegevoegd worden. Laat het geheel nog ongeveer 3 minuten sudderen.