Macarons

Macarons, twee luchtige koekjes van eiwit, suiker en amandel met een heerlijke crème ertussen. Immens populair, deze uit Frankrijk afkomstige, lekkernij. Als bakliefhebber moet je de macaron  niet alleen geproefd hebben, maar zeker ook een keer gemaakt hebben. En dat is nog geen makkelijke opgave. Het komt namelijk heel nauwkeurig met de macaron.

Zelf macarons maken

Een aanwijzing vooraf: gebruik oude eiwitten! Deze houden meer lucht vast, waardoor de structuur van het eiwit beter behouden blijft. Dus 3 dagen voordat je macarons wilt maken alvast 3 eieren scheiden en het eiwit in de koelkast bewaren. En maak iets lekkers met de overgebleven eidooiers!

Ingrediënten (voor ongeveer 20 Chocolade macarons)
Koekjes

 • 200 gram poedersuiker
 • 125 gram amandelpoeder
 • 15 gram cacaopoeder
   • 3 eiwitten
   • 30 gram poedersuiker

    1. Zeef de amandelpoeder, poedersuiker en cacaopoeder en meng het door elkaar.

    2. Ontvet een beslagkom en de gardes van je mixer, zorg dat er geen afwasmiddelresten meer in de kom zitten. Gebruik een kom van rvs of steen, geen plastic.

    3. Zet vast een bakplaat bekleed met bakpapier klaar. Leg een spuitzak met spuitmond (glad) klaar, gebruik een hoge maatkan om je spuitzak in te zetten zodat het vullen makkelijker gaat.

    4. Klop de eiwitten tot stijve pieken, voeg de suiker (30 gram) tijdens het kloppen toe zodra het eiwit stijf begint te worden.

    5. Vouw met een spatel het eiwit door het amandel/suiker/cacao-mengsel. Dit is één van de belangrijkste stappen, zorg dat het beslag goed gemengd is, maar ga niet té lang door, het beslag moet stevig blijven.

    6. Spuit het beslag in mooie rondjes van 2½ cm op de bakplaat laat minimaal een uur zo staan, ga ondertussen bezig met de vulling. Bak de macarons ongeveer 12 minuten op 150°C.

     Vulling

     • 100 gram pure chocolade
     • 65 gram boter
     • 25 gram slagroom

      7. Verwarm de chocolade, boter en slagroom tot de de chocolade en de boter gesmolten zijn laat dit mengsel weer afkoelen. Vul de macarons met dit mengsel zodra de koekjes en de vulling afgekoeld zijn.

       De macarons zijn de volgende dag nog lekkerder! Bewaar, goed afgesloten, op een koele plek.  

       ——————————————–

       Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
       Kijk dan hier voor meer info.
       Heb jij één van onze recepten gemaakt?
       Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
       Doe dat via facebook, twitter of instagram
       of laat hieronder een bericht achter.


       6 reacties

       1. Dat heb ik nog nooit geprobeerd, heb zelf eigenlijk ook geen idee of dat kan. Ik heb net gelezen (in 'Wetenschap en cultuur in de keuken' van McGee)dat 'eiwitten zich redelijk goed gedragen na invriezen en weinig van hun schuimende vermogen verliezen'.
        Dus gewoon proberen zou ik zeggen!
        Groet, Joyce & Tom

       Geef een reactie