Ondanks het enorme aanbod aan lekkernijen bij de Franse bakker zijn er een aantal typisch Hollandse producten die we hier in Frankrijk missen. Eén daarvan is suikerbrood. En daar heb je zo af en toe gewoon trek in. Dus zelf aan de slag!
Ingrediënten (voor 1 suikerbrood, bakblik 24-26cm)
Deeg
- 340 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist (of 18 gram verse gist)
- 7 gram zout
- 20 gram boter
- 210 gram melk (lauwwarm)
Vulling
- 200 gram kleine suikerklontjes
- 4 gram kaneelpoeder
- roomboter en suiker voor in de vorm
1. Meng de bloem, gist, boter, zout en melk door elkaar. Let er goed op dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist! Meng net zo lang (met de hand of mixer met deeghaak) totdat er een deeg ontstaat. Ga dan nog 10 minuten door met kneden.
2. Vorm een bol van het deeg en laat het in een afgedekte kom rijzen totdat het volume is verdubbeld (minimaal een uur op kamertemperatuur).
3. Vet een cakeblik van 24-26cm in met roomboter en strooi wat suiker over de boter.
4. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooide werkbank. Druk het deeg met de hand plat tot een platte ovale vorm. Leg de suikerklontjes met de kaneel in het midden van het deeg en vouw de rest van het deeg om de suikerklontjes. Werk de suikerklontjes en de kaneel door het deeg, stop zodra het deeg eruitziet als op onderstaande foto. Vorm het deeg zodat het in het bakblik past.
![]() |
5. Leg het deeg in de vorm, dek het deeg af en laat het deeg nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.
6. Bak het suikerbrood 30-40 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200°C.
7. Stort het suikerbrood zo snel mogelijk na het bakken op een rooster, smeer de bovenkant in met roomboter en laat het brood afkoelen.
——————————————–Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.of laat hieronder een bericht achter.