Kookvakantie in FrankrijkReceptenindexTraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als met veel plezier als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie


Koks in Frankrijk

Moussaka



Aan de ene kant is moussaka echt comfortfood voor op een koude, natte herfstachtige dag. Maar aan de andere kant roept het een zomers gevoel op, want moussaka is Griekenland en Griekenland is vakantie. Afgelopen week was het dus echt weer voor zo'n lekkere ovenschotel.
Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 2 aubergines
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 450 gram gehakt
  • 4 tomaten (of een blikje tomatenblokjes)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml water(of bouillon)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • kaneel
  • 1 eetlepel oregano
voor de bechamelsaus:
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 gram boter
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout, peper

Tomatensaus

1. Snijd de ui fijn en bak dit met het gehakt aan in wat olie, voeg na een paar minuten de fijn gesneden knoflook, de oregano en de tomatenpuree toe. Laat dit nog een minuutje bakken en voeg dan 1 eetlepel bloem toe,  roer dit goed door totdat er geen bloem meer zichtbaar is. Voeg dan het water (of bouillon) en de tomaten (in blokjes) toe, breng de saus al roerend aan de kook, laat het enkele minuten doorkoken en breng op smaak met kaneel, zout en peper.
Béchamelsaus
1. Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe, roer het goed door en laat het ongeveer 1 minuut zachtjes bakken (niet bruin laten worden).
2. Haal het mengsel (de roux) van het vuur voeg dan een kwart van de koude melk toe en roer goed door - kan met een garde - zet het weer terug op laag vuur en wacht tot te saus begint te binden.
3. Voeg dan de rest van de melk toe, roer goed door totdat er een gladde saus ontstaat, en breng de saus langzaam aan de kook, laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.
4. Snijd de aubergine en aardappel in hele dunne plakken. Stel de ovenschotel samen, begin met een laag tomatensaus, daarna aardappel, aubergine en herhaal dit, voeg als laatste de béchamelsaus en de rode paprika (in reepjes) toe. Eventueel kun je ook nog kaas over de schotel strooien.
Bak de ovenschotel op 180°C in ongeveer 45 minuten gaar en mooi bruin. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl