Heel Holland bakt: tarte tatin

Frans recept: tarte tatin met appel en karmel

Het zal jullie niet ontgaan zijn, het nieuwe seizoen van heel Holland bakt is weer begonnen. Na een vrijwel televisieloze zomer is het wel prettig om weer eens een programma te kijken. En bij voorkeur gaat het dan over eten. Aflevering één had als thema Frankrijk, dat is alvast een goed begin.

 

Wij gaan elke week vanuit Frankrijk meebakken. Deze week maakten we tarte tatin.

Ingrediënten (voor een taartje van ∅ 24 cm)

Gebruik voor het maken van deze taart een ovenbestendige steelpan met een doorsnede van 24cm.

  voor het deeg

  • 125 gram bloem
  • 70 gram (zachte) boter
  • 30 gram suiker
  • 1 eetlepel water

voor de vulling

  • 3 appels
  • 120 gram suiker
  • 60 gram boter

Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed met de handen door tot dat er een samenhangend deeg ontstaat. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast.

Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en halveer ze. Verhit de boter en suiker voor de vulling in de ovenbestendige steelpan. Laat dit langzaam karameliseren. Zodra het boter/suikermengsel bruin begint te kleuren kunnen de appels erbij. Laat de appels een paar minuten meegaren in de karamel.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het deeg uit tot een diameter van ongeveer 26cm. Leg het deeg over de appels en duw de zijkanten naar beneden (in de rand van de pan). Snijd in het midden van het deeg een kruisje, dit zorgt ervoor dat waterdamp kan ontsnappen tijdens het bakken. Bak de taart ongeveer 45 minuten op 180°C. Keer de tarte tatin na het bakken om op een bord. Doe dit altijd van je af, de karamel is erg heet.

Laat de taart iets afkoelen voor het serveren. Lekker met slagroom of vanille-ijs.

Geef een reactie