Petits-fours met pruimen (Koken uit de moestuin)

Petits-fours met pruimen
We hebben weer pruimen! Bij de aankoop van ons huis ontdekten wij drie pruimenbomen. Vol met pruimen. Doordat de tuin opnieuw ingericht moest worden, hebben we de bomen moeten verplaatsen. Heel voorzichtig hebben we de bomen verhuist naar een betere plek in de tuin. Drie jaar lang hebben ze nodig gehad om aan te slaan. Elk jaar zagen ze er weer iets beter uit. En nu geven ze dus voor het eerst weer pruimen, extra lekkere pruimen.

We maakten onder andere petits-fours.

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 120 gram (zachte) boter
  • 75 gram suiker
  • snufje zout

Bekleed een vierkante bakvorm (bijvoorbeeld een brownievorm van ongeveer 20x20cm) met bakpapier. Meng de ingrediënten voor het deeg, en kneed totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.  

Fruitvulling

  • 350 gram pruimen (ontpit)
  • 100 gram suiker
  • 3 eiwitten
  • 1 heel ei
  • 75 gram bloem

Breng de pruimen met de suiker aan de kook en laat dit ongeveer 5-10 minuten doorkoken. Totdat de pruimen zacht zijn. Pureer de pruimen met behulp van een fruitzeef. Laat de puree afkoelen.

Pruimen puree

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het door. Bedek de bodem van de (brownie)vorm met het deeg. Dit kun je doen door het deeg in de vorm te leggen en op de bodem te drukken met je handen. Bak het deeg 25-30 minuten op 180°C.Het deeg hoeft niet helemaal gaar te zijn, het gaat nog een keer in de oven met de fruitvulling.

Pruimen uit eigen tuin

Klop met een garde de eiwitten, het hele ei en de bloem door de pruimenpuree. Klop net zo lang totdat de klontjes bloem verdwenen zijn. Giet de vulling op de voorgebakken bodem en bak nog 20-25 minuten op 170°C.

Laat het gebak goed afkoelen voordat je het gaat snijden.

Geef een reactie