Heel Holland bakt: Brioche

Heel Holland bakt brioche

Het thema van heel Holland bakt is deze week brood. En er staat ook weer een Frans baksel tussen, namelijk brioche. Briochedeeg is brooddeeg verrijkt met eieren, roomboter en suiker. Een mix tussen brood en cake dus. Het is lekker zoet en vol van smaak. Wij maakten mini-brioches (in een muffin-bakblik) en serveerden deze met jam en roomboter.

Ingrediënten (voor 12 mini-brioches)

  • 170 gram bloem
  • 12 gram verse gist (of 4 gram gedroogde gist)
  • 35 ml (lauwwarme) melk
  • 25 gram suiker
  • 2 eieren (houd een half ei achter voor het bestrijken van de brioches)
  • 60 gram boter
  • 2 gram zout

Doe de bloem met de suiker,de gist, de melk en anderhalve ei in een kom, en meng met behulp van een mixer met kneedhaken. Voeg wanneer alles goed gemengd is, de boter en het zout toe. Het is belangrijk dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist, want dan verliest de gist z’n werking.

Kneed het deeg dan nog 8-10 minuten met behulp van de mixer. Leg het deeg daarna in een schone kom en dek deze af met plastic folie. Laat het deeg rijzen totdat het in omvang verdubbeld is (ongeveer 45 tot 75 minuten).

Vet een muffinvorm (12 stuks) in met boter. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkbank en verdeel het deeg in 12 stukken. Kneed de bolletjes nog even door met hand en leg ze dan in muffinvorm. Mocht het deeg te plakkerig zijn om te bewerken, kun je de bolletjes even door de bloem rollen. Dek de vorm af met plastic folie en laat het deeg nog 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de brioches met ei en bak ze 15 minuten op 200°C.

Recept voor mini brioche
——————————————–
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Brood bakken: brioche. Recept voor mini brioche

Geef een reactie