Heel Holland bakt: worteltjestaart

Koks in Frankrijk | zondag, oktober 05, 2014 | |||||||
Worteltjestaart heeft lang op ons nog-te-bakken-lijstje gestaan. Het kwam er steeds niet van. Iets weerhield ons ervan om er aan te beginnen, waarschijnlijk de worteltjes. En toen was er de nieuwsbrief van heel Holland bakt, met daarin de onderwerpen voor de komende aflevering. Worteltjestaart, eikenblaadjes en een herfstspektakel. We bakken elke week mee, dus ook deze week. Een mooie aanleiding om eindelijk eens worteltjestaart te bakken.
Makkelijk en lekker recept voor carrot cake of worteltjes taart. Gezien bij Heel Holland Bakt.
 Ingrediënten (voor een springvorm van ø20cm)
  • 100 gram (zachte) boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 135 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaatrasp
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • snufje zout
  • 135 gram wortelrasp
  • 65 gram walnoten
  • rasp van 1 sinaasappelschil

1. Bekleed de springvorm met bakpapier. Weeg alle ingrediënten af en meng bakpoeder, kaneelpoeder, nootmuskaatrasp, kruidnagelpoeder en zout alvast door de bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Klop met een handmixer de boter luchtig. Klop daarna de suiker erdoor. Voeg twee derde van de eieren toe en blijf door kloppen totdat de massa in volume is verdubbeld. Voeg de rest van het ei toe en klop heel even door.

3. Spatel voorzichtig (zodat er zo weinig mogelijk lucht ontsnapt) het bloemmengsel, de wortelrasp, de walnoten en de sinaasappelrasp erdoor. Giet het beslag in de vorm en bak 40 minuten op 180°C. Prik met een satéprikker in het midden van de cake om de gaarheid te controleren, de cake is klaar als de prikker er droog uitkomt.

4. Bij de meeste recepten voor worteltjestaart komt er nu nog een laag frosting van roomkaas over én vaak ook tussen de cake. Wij hebben de cake zo gelaten en geserveerd met vanilleslagroom. De smaak van de cake viel niet tegen, hij was zelfs erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar.
Makkelijk en lekker recept voor carrot cake of worteltjes taart. Gezien bij Heel Holland Bakt.

---------------------------------------------

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

2 opmerkingen:

  1. Jummie worteltaart!
    Ik gebruik als zoetmiddel vaak een geprakte banaan en dan minder suiker. De banaan zorgt ook voor wat romigheid, leuk bijkomend voordeel :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, met banaan. Dat gaan we zeker een keer proberen. Met gepureerde dadels erdoor lijkt me ook lekker.

      Verwijderen