Bij herfst hoort speculaas. Speculaasbrokken, gevuld speculaas en speculaaspoppen. Wij bedachten een dessert op basis van speculaas, namelijk speculaasmousse. Het is een mousse met kruiden, cacaopoeder en stukken speculaas erdoor. De stukken speculaas worden cake-achtig in de mousse, vergelijkbaar met de koekjes in de tiramisu. Je kunt de mousse het beste een dag van te voren maken, hij wordt steeds lekkerder.
Ingrediënten (voor 6 porties)
- 5 gram poedergelatine (of 3 blaadjes gelatine)
- 200 ml slagroom
- 85 gram suiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel cacaopoeder
- 150 ml water
- 2 eiwitten
- 75 gram speculaasbrokken
Bereiding
- Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in een beetje koud water.
- Voeg 25 gram suiker toe aan de slagroom en klop dit lobbig.
- Voeg de speculaaskruiden, cacaopoeder en 35 gram suiker toe aan 150 ml water. Verwarm dit in een pannetje totdat het bijna kookt. Zet het vuur uit, voeg de gelatine toe aan het mengsel en roer goed door zodat de gelatine oplost. Laat dit afkoelen totdat het lobbig begint te worden.
- Klop in een schone, vetvrije kom de eiwitten tot sneeuw. Voeg 35 gram suiker toe en klop verder tot slappe pieken.
- Klop het afgekoelde gelatine-mengsel (punt 3) door de slagroom. Spatel daarna het eiwit erdoor. Breek de speculaasbrokken in kleine brokjes en meng ze door de mousse. Verdeel de mousse over 6 schaaltjes.
Laat de mousse minimaal 1 nacht opstijven in de koelkast.
Ze waren lekker 😉
Het klinkt lekker! Ben gek op de smaak van speculaas 🙂