Kerstmenu ‘klassiek’: Auvergnatse kaasplank

 
Franse kaasplank. Verschillende kazen uit de Auvergne. Bleu d'Auvergne, Cantal en Saint-Nectaire
 
Het is hier echt standaard, een echt Auvergnatse kaasplank Tussen het hoofdgerecht en het dessert krijg je kaas. Meestal komt de bediening langs met de kaastrolley en kies je 2 of 3 soorten uit het ruime aanbod van 10-15 soorten. In de wat eenvoudigere restaurant is de keuze beperkter maar bijna altijd zijn de 5 Auvergnatse AOP-kazen aanwezig. Dit zijn kazen met een beschermde oorsprongsbenaming. Een aantal van deze kazen, of inmiddels wel alle vijf, zijn ook verkrijgbaar in Nederland.
Onze drie favorieten zijn Saint Nectaire, Cantal en Bleu d’Auvergne. Kaas wordt hier trouwens geserveerd met brood en in sommige gebieden met een beetje sla. Dus geen vijgenjam, noten of portgelei. Wel rode wijn erbij, uiteraard.
De kazen zijn zelfs zo populair dat ze hun eigen website (ook in het Engels) hebben.
 
Franse kaasplank. Verschillende kazen uit de Auvergne. Bleu d'Auvergne, Cantal en Saint-Nectaire

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties? Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? Kijk dan hier voor meer info.

Geef een reactie