Lamsbout uit de oven met Indiase saus

Lamsbout uit de oven met kruidige, Indiase saus

We zijn het jaar goed van start gegaan met een mooie lamsbout. De vriezer moet leeg, en daar ligt nog heel veel lekkers in. Ook aan doperwten geen gebrek. In juni hebben we ongeveer de helft van de oogst uit de moestuin ingevroren. Nu moeten ze echt een keer op, voor je het weet is het weer juni.

De lamsbout die wij gebruikten was vrij klein, maar genoeg voor 2-3 personen. Het vlees was in anderhalf uur gaar. Heb je een grotere bout dan duurt de garing uiteraard langer.

Ingrediënten (voor 2 tot 4 porties)

  • 1 lamsbout
  • 2 grote uien
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 of 2 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels garam masala
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • boter of olie om in te bakken
  • water (of bouillon)
  • zout, peper

Bereiding

  1. Snijd de ui, gember, knoflook en rode peper fijn.
  2. Bak de lamsbout het aan in wat olie of boter. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui, gember en rode peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.
  3. Voeg dan de garam masala, koriander, knoflook en de tomatenpuree toe. Laat dit een minuutje meebakken.
  4. Doe vervolgens het vlees (inclusief het vocht wat er waarschijnlijk is uitgelopen) weer terug in de pan. Voeg zoveel heet water (of bouillon) toe dat het vlees half onder staat. Voeg de tamarindepasta, het kaneelstokje, de kruidnagels en zout en peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat het ongeveer 2 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je de lamsbout laten garen in de oven (2 uren op 120°C).
  5. Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Lekker met basmatirijst, roergebakken pompoen en doperwten.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze lamsbout gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie