Heel Holland bakt: Religieuse

Heel Holland bakt: religieuses
De kandidaten van Heel Holland bakt waagden zich afgelopen zondag aan een aantal Franse baksels, waaronder een religieuse. Wij waren er dan ook meteen uit wat wij wilden gaan bakken deze week. De religieuse stond al een tijdje op ons lijstje, dus dit was het moment.
We zien ze wel eens in de vitrine staan wanneer we naar de bakker gaan voor een baguette of een pain. Gelukkig kunnen we ons dan aardig beheersen en vinden we het ook erg leuk om zelf te bakken. Het lijkt op het eerste gezicht niet heel erg ingewikkeld om te maken, een grote en kleine soes, vulling en een beetje versiering. Maar toch zijn het veel handelingen waarbij van alles mis kan gaan.

Ingrediënten (voor 8 religieuses)

voor de craquelin
 • 25 gram suiker
 • 25 gram (zachte) boter
 • 20 gram amandelmeel
 • 15 gram bloem
 voor de soesjes
 • 75 gram bloem
 • snufje zout
 • 8 gram suiker
 • 50 gram boter
 • 65 ml melk
 • 65 ml water
 • 2 eieren
voor de vulling (créme pâtissière)
 • 6 eidooiers 
 • 1 vanillestokje
 • 600 ml melk
 • 30 gram bloem
 • 30 gram maïzena
 • 240 gram suiker
voor de topping/ samenstelling 
 • 50 gram chocolade
 • 50-100 ml water
 • 100 ml slagroom
 • 20 gram suiker
Werkwijze
craquelin
 1. Meng suiker, (zachte) boter, amandelmeel en bloem door elkaar. Kneed heel even met de handen totdat er een soepel deeg ontstaat.
 2. Rol het deeg zo dun mogelijk uit tussen twee vellen bakpapier. Laat het daarna koelen in de koelkast.
soesjes
 1. Doe de melk, het water, de suiker, de boter en het zout in een pan. Verwarm dit op laag vuur todat de boter gesmolten is, zet dan het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook. Haal van het vuur zodra het mengsel kookt en zeef de bloem boven de pan.
 2. Zet de pan weer op het vuur (laag vuur) en verwarm het mengsel, al roerend, gedurende 1 à 2 minuten. Zodra het mengel als stevige bal van de bodem van de pan loslaat kan de pan weer van het vuur. Laat dit heel even afkoelen (ongeveer een minuut).
 3. Als het deeg is afgekoeld kunnen de eieren erbij. Klop de eieren los en voeg de eieren geleidelijk, al kloppend (met een spatel) bij het deeg. Klop net zo lang totdat het beslag glad en glanzend is.
 4. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het beslag in een spuitzak. Gebruik een gladde spuitmond. Spuit acht kleine rondjes ter grootte van een walnoot en spuit op een andere bakplaat acht grotere rondjes.
 5. Steek acht kleine en acht grote rondjes uit het craquelin-deeg. Leg deze schijfjes op de soesjes.
 6. Bak de soesjes ongeveer 10 minuten op 220°C en daarna nog 10 tot 20 minuten op 180°C. Maak ondertussen de crème pâtissière voor de vulling.
 7. Zet, zodra de soesjes mooi bruin zijn, de oven uit, en laat de soesjes afkoelen ín de oven. Zet de deur van de oven op een kier (met bijvoorbeeld een houten spatel ertussen). Dit zorgt ervoor dat ze niet inzakken!
vulling (créme pâtissière)
 1. Snijd het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit en doe deze met de melk in de pan, breng dit langzaam aan de kook.
 2. Klop de de suiker door de eidooiers, klop hier de maïzena en de bloem door.
 3. Schenk al kloppend met een garde, een derde van de hete melk bij het eimengsel. Giet dit dan weer bij de overgebleven melk in de pan en laat het op laag vuur -al kloppend- binden, laat de crème een aantal minuten zachtjes doorkoken, blijf kloppen om aanbranden te voorkomen.
 4. Laat de crème iets afkoelen, wel af en toe doorroeren om velvorming te voorkomen, en zet het dan tot gebruik in de koelkast. De crème voor gebruik nog even goed doorkloppen zodat het makkelijker te verwerken is.

Topping 

 1. Smelt de chocolade met de helft van het water in een pannetje op heel laag vuur. Blijf voortdurend roeren om aanbranding te voorkomen. Zet ook af en toe het vuur uit, de warmte van het pannetje laat de chocolade smelten. Is het nog niet genoeg gesmolten, zet dan het vuur nog even aan.
 2. De topping is klaar wanneer de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst. Is het nog te korrelig? Voeg dan nog een beetje water toe en verwarm het nog even.
 3. Zodra de soesjes afgekoeld zijn kunnen ze gedipt worden in de chocolade. Laat de chocolade daarna weer even afkoelen. Klop ondertussen slagroom met wat suiker.
 4. De soezen gevuld worden. Doe de vulling in een spuitzak met een gladde spuitmond. Prik een gaatje in de soesjes ter grootte van de spuitmond en vul de soesjes.
 5. Stapel de kleine soezen op de grote. Gebruik slagroom ertussen om ze bij elkaar te houden.
Heel Holland bakt: religieuses

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze religieuse gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 

4 reacties

 1. Dank je Louise! Het is ook erg leuk om te doen. We gaan de serie zeker volgen op M6, die vinden we nog beter dan HHB.

 2. Ze zijn goed gelukt zeg! Ik vind jullie "Heel Holland Bakt" thema erg origineel, leuk om te volgen! Binnenkort begint Le Meilleure Patisier op M6, gaan jullie die ook volgen? Ik ontvang helaas geen M6 en moet het met de filmpjes op hun site doen. Groetjes, Louise (keukenatelier)

 3. Zien er geweldig lekker uit 🙂

Geef een reactie