Stoofpot: Kip met pompoen en kikkererwten in tomatensaus

Stoofpot: Kip met pompoen en kikkererwten in tomatensaus
Dit stoofpotje van kip met pompoen was plotseling uit ons repertoire verdwenen. Geen idee waarom. Dat gebeurt soms. In Nederland, toen we nog eigenaar waren van een maaltijdenwinkel, stond dit stoofpotje in de herfst vaak op het menu. De trek in kikkererwten en de halve pompoen in de koelkast bracht de herinnering weer boven. En dus stond deze lichtpittige stoofschotel deze week, voor het eerst sinds jaren, weer eens op tafel.
De kip (met bot) geeft veel smaak aan de saus en is in dit recept onmisbaar. Doordat de kikkererwten en pompoen vrij vullend zijn kun je best wat minder vlees gebruiken. Wij gebruiken in dit recept een halve poot per persoon, dus een dij of een onderpoot.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 2 kippenpoten (verdeeld in dij en onderpoot)
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • harissa (naar smaak)
  • 1 kaneelstokje
  • 400 gram tomatenpassata
  • 600 gram pompoen
  • 300 gram gare kikkererwten
  • 50 gram rozijnen
  • 4 bladeren snijbiet (of spinazie)
  • boter en/of olie om in te bakken
  • zout, peper

Bereiding

  1. Snijd de ui klein. Gebruik een hapjespan of een stoofpan die eventueel ook in oven kan. Bak de kip aan in wat boter en/of olie. Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper. Zodra de kip rondom bruin is kan deze uit de pan. Bak de uien in het bakvet van de kip.
  2. Voeg na een paar minuten fijngesneden knoflook, tomatenpuree, komijn, harissa en kaneel toe.  Laat dit ongeveer een minuut meebakken. Doe dan de passata erbij en breng dit aan de kook. Zodra het kookt kan de kip erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de kip ongeveer 2 uren op heel laag vuur sudderen. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (2 uren op 120°C).
  3. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en de snijbiet in reepjes. Laat de pompoen het laatste uur meestoven met de kip. Laat de kikkererwten, de snijbiet (of spinazie) en de rozijnen de laatste 10 minuten meestoven. Voeg, indien de saus te dik is, nog wat heet water of bouillon toe.
Lekker met couscous!

Stoofpot: Kip met pompoen en kikkererwten in tomatensaus

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij dit stoofpotje van kip met pompoen gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

Geef een reactie