We beginnen het nieuwe jaar met een lekkere en gezonde linzensoep met veel groente. Tijdens de feestdagen eet je vaak net iets meer dan je normaal zou doen. En daarom kiezen wij in deze eerste week van het nieuwe jaar voor eenvoudige gerechten met weinig vlees en vis. Deze goed gevulde soep is daar een goed voorbeeld van. Mocht je toch nog vlees erdoor willen, bak dan wat spekjes en voeg deze voor het serveren toe aan de soep.
Ingrediënten (voor 6 ruime porties)
- 100 gram linzen
- 1 middelgrote aardappel
- 700 gram diverse wintergroenten (pompoen, wortel, knolselderij, pastinaak)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kerriepoeder (meer of minder naar smaak)
- 2 liter bouillon naar keuze
- zout, peper
- olie en/of boter
- 50-100 gram grof gesneden boerenkool
- crème fraîche (1 kleine eetlepel per persoon)
Bereiding
1. Snijd de wintergroenten en de aardappel in blokjes van ongeveer één tot twee centimeter. Snijd de ui en knoflook fijn.
2. Bak de wintergroenten en de ui aan in wat olie of boter. Doe dit in een ruime pan. Voeg na een paar minuten de knoflook, de linzen en de kerrie toe. Bak dit heel even mee en doe dan de bouillon erbij. Breng dit aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit ongeveer een half uur zachtjes pruttelen in de pan op een zeer laag vuur.
3. Je kunt de soep pureren als je dat lekker vindt, of zo laten. Wij hebben ervoor gekozen de soep een licht te pureren, heel even met de staafmixer erdoor. Proef de soep voor het serveren, en voeg eventueel nog zout en peper toe. Roer de boerenkool vlak voor het serveren door de soep. Schep een beetje crème fraîche op de soep.
Slowcooker
Deze soep kan ook in de slowcooker gemaakt worden. Dat kan op dezelfde manier als hierboven beschreven. Zet de slowcooker 6 uren op low.