Hartige tarte tatin met rode ui, paprika en geitenkaas

Hartige tarte tatin met rode ui, paprika en geitenkaas

Deze hartige tarte tatin is een variant op de orginele tarte tatin, oftewel een lekkere zoete omgekeerde appeltaart.  Wij maakten een omgekeerd taartje met gekarameliseerde rode ui en paprika met geitenkaas. Door de taartjes in eenpersoons vormpjes te maken serveert het ook nog eens heel mooi. Wij gebruikten lage tapas schaaltjes van zeven centimeter doorsnede.

Ingrediënten deeg hartige tarte tatin (6 stuks)

  • 170 gram bloem
  • 90 gram zachte boter
  • ½ ei (losgeklutst)
  • snufje zout
  • 1 à 2 eetlepels koud water

Bereidingswijze deeg

  1. Doe de bloem, boter, zout, water en het halve ei  in een kom en roer door met een vork. Kneed het deeg een beetje totdat je een samenhangend geheel hebt. Voeg indien nodig nog een tweede eetlepel water toe. Druk het deeg plat zodat het koelen in de koelkast beter en dus sneller gaat. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur in de koelkast.

Ingrediënten vulling

  • 3 rode uien
  • 2 rode paprika’s
  • boter
  • scheutje balsamicoazijn
  • scheutje rode wijn
  • 1 eetlepel honing
  • zout
  • scheutje heet water

Topping

  • 18 plakjes verse geitenkaas
  • tijm

Bereidingswijze vulling

  1. Snijd de uien en de paprika in dunne halve ringen.
  2. Bak op halfhoog vuur ze aan in wat boter. Bestrooi ondertussen met zout. De uien en paprika hoeven nog niet te bruinen, alleen garen. Zet desnoods het vuur iets lager, mocht het te hard gaan.
  3. Voeg na ongeveer 10-15 minuten de wijn, balsamico en honing toe. Roer dit goed door en voeg na ongeveer een minuut een scheut heet water toe. Laat dit 10-15 minuten rustig sudderen, voeg eventueel tussentijds nog wat water toe.
  4. Vet ondertussen de randen van de schaaltjes in met wat boter. Verdeel het paprika-uimengsel over de schaaltjes en laat dit afkoelen voordat het deeg erover gaat.
  5. Haal het deeg uit de koeling en rol het deeg uit tot een aantal milimeter dikte. Steek of snijd cirkels, iets groter dan de schaaltjes, uit het deeg en dek paprika-uimengsel hiermee af. Vouw de randjes goed naar binnen. Snijd in het midden van het deeg een klein kruisje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  6. Bak de taartje ongeveer 30 minuten op 180°C.
  7. Keer de taartjes om op bordjes en verdeel de geitenkaas en wat fijngehakte tijm erover.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties? Klik dan op de link kookvakantie in Frankrijk voor meer info.

Heb jij deze hartige tarte tatin gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

 

Geef een reactie