Schwarzwälder kirsch taart

Deze Schwarzwälder kirsch taart valt bij iedereen in de smaak. In onze tuin staan een aantal wilde kersenbomen. Ze geven flink wat kersen, alleen zijn de kersen zuur. Niet echt lekker om zo te eten dus. We lieten ze eigenlijk altijd maar hangen voor de vogels, maar sinds vorig jaar oogsten we toch een aantal voor onszelf. Deze kersen blijken namelijk perfect om amarenen mee te maken. Dus hebben we een lekker voorraadje voor de winter aangelegd. Amarenen zijn zure kersen ingelegd in suikersiroop. Wij voegden ook nog kaneel en vanille hier aan toe. Er staan nog een aantal potten in de kelder. Een goed excuus om een taart te bakken. In juni komt de nieuwe voorraad er al weer aan namelijk.

Recept voor schwarzwälder kirsch taart - fôret-noire

 

Ingrediënten (vorm 26 cm, 12 punten)
voor de cake:
  • 3 eieren
  • 40 + 80 gram suiker
  • 60 gram maïzena (maïszetmeel)
  • 60 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 8 gram bakpoeder 
voor de vulling:
  • 1 pot kersen (amarenen)
  • 35 gram maïzena (maïszetmeel)
  • 600 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 5 gram gelatinepoeder
 voor de afwerking:
  • kersenlikeur
  • 100 gram geraspte pure chocolade
Bereidingswijze
  1. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom. Gebruik liever geen plastic kom, rvs, glas of porselein werkt beter.
  2. Klop de eidooiers een beetje los en meng hier 40 gram suiker door.
  3. Meng de bloem, maïzena, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar en roer dit door het eidooier-suiker mengsel.
  4. Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een ronde taartvorm van 26 cm met bakpapier.
  5. Klop de eiwitten. Voeg zodra het eiwit schuimig begint te worden ongeveer een derde van de 80 gram suiker toe. Ga door met kloppen en voeg geleidelijk de rest van de suiker toe. Ga verder met kloppen totdat je met eiwit ‘slappe pieken’ kan maken.
  6. Spatel het eiwit door het eerste mengsel. Doe het beslag in de bakvorm en bak het 40 minuten op 150°C. Stort de cake na het bakken op een taartrooster, en laat deze goed afkoelen.
  7. Laat de kersen uitlekken en vang het vocht op. Houd een aantal kersen (minimaal 12) achter voor de garnering.
  8. Doe de maïzena in een kommetje en giet hier een beetje van het kersenvocht bij, klop dit goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Giet de rest van het kersenvocht in een pannetje en breng dit aan de kook. Giet het maïzena-mengsel erbij en breng opnieuw aan de kook. Klop goed door en laat dit een minuut doorkoken. Laat afkoelen en roer dan de kersen erdoor. Dit mengsel kun je eventueel nog extra op smaak brengen met suiker, kaneel en vanille.
  9. Laat de gelatine minimaal 10 minuten wellen in koud water. Doe dit in een glas met 50 milliliter water. Los de gelatine daarna op in het water door het te verwarmen. Dit kun je in de magnetron doen, 10 tot 15 seconden op 800 Watt. Indien je geen magnetron hebt zet je het glas in een pannetje met heet water, roer goed door totdat de gelatine is opgelost en je geen korreltjes meer ziet.
  10. Laat de opgelost gelatine een beetje afkoelen en klop ondertussen de slagroom. Voeg ongeveer 50 gram suiker toe aan de slagroom (meer of minder naar smaak). Zodra de slagroom stijf genoeg is giet je al kloppend de opgeloste gelatine erbij. NB. Als de gelatine ondertussen te stijf is geworden verwarm je het gewoon weer een beetje totdat het weer enigszins vloeibaar is.
  11. Dan is het nu tijd om de taart samen te stellen. Snijd de cake horizontaal in drie lagen. Besprenkel de lagen met een beetje kersenlikeur. Verdeel de kersen over de onderste laag en bedek deze laag met wat slagroom. Doe de tweede cakelaag hierboven op en bedek deze met slagroom. Dek de slagroom af met de laatste cakelaag. De overgebleven slagroom gebruik je om de zijkant en de bovenkant mee te bestrijken en om toefjes mee te spuiten op de bovenkant. Verdeel de achtergehouden kersen  over de bovenkant en versier de taart met de geraspte chocolade.

Bewaar de taart in de koelkast. De taart is een dag na maken het lekkerst!

Recept voor schwarzwälder kirsch taart - fôret-noire

 

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze schwarzwälder kirsch taart gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

 

Geef een reactie