
Weer eens iets anders met rabarber deze plaatkoek met rabarbercrumble. Het rabarberseizoen is begonnen. Wij hebben al weer geoogst. Van de eerste kilo’s maakten we rabarbercompote. Lekker eenvoudig, rabarber wassen, in stukjes snijden en aan de kook brengen met een beetje water. Wat suiker er bij en eventueel nog meer water. Lekker door de yoghurt of te gebruiken in gebak, zoals in deze plaatkoek.

Plaatkoek met rabarbercrumble
Materiaal
- vorm van 20×30 cm
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 75 gram suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel koud water
- 10 eetlepels rabarbercompote
Bereiding
- De de boter, bloem, en suiker in een keukenmachine. Gebruik de ‘pulse’ stand en ga net zo lang door tot er grove kruimels ontstaan.
- Heb je geen keukenmachine? Maak dan het kruimeldeeg met de hand. Doe de ingrediënten in een kom en wrijf met je vingers alles door elkaar tot dat er grove kruimels ontstaan.
- Doe een kwart van de kruimels in een bakje en zet deze in de koelkast tot verder gebruik. Deze heb je later nodig voor de topping.
- Voeg het ei toe aan de overgebleven kruimels en kneed dit goed door tot dat er een samenhangend deeg ontstaat. Indien het te droog is voeg je nog een eetlepel koud water toe.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Rol het deeg uit tot de grootte van de vorm. Bak het deeg 15 minuten op 175°C.
- Verdeel de rabarber over het deeg en strooi de kruimels (achtergehouden in de koelkast) over de rabarber. Bak de plaatkoek nog ongeveer 20 minuten op 175°C. De kruimels moeten mooi bruin gekleurd zijn.
- Serveer de koek met wat slagroom of crème anglaise.

Hoelang kan je deze plaatkoek bewaren?
Merci!
Oewh, ziet er heel lekker uit! Bedankt voor het delen van dit recept! 🙂