Boemboe Babi Ketjap

Joyce & Tom | zaterdag, oktober 06, 2012 | |||||
Aan het aanbod aan kant-en-klare Indische kruidenmixen (boemboe) in de supermarkt te zien, komen er aardig wat Indische gerechten op tafel. Maar die pakjes en zakjes zijn helemaal niet nodig. Zorg voor een goed gevuld kruidenkastje en je kan zo aan de slag! Na enige ervaring kun je zelf een beetje experimenteren met de ingrediënten, bijvoorbeeld iets kruidiger, zoeter of pittiger. Een ander voordeel is dat je geen pakjes en zakjes meer hoeft te gebruiken.
Homemade boemboe babi ketjap



Ingrediënten (4 porties)
  • 600 gram varkensvlees (bv. hamlappen)
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember of 1 theelepel poeder (djahé)
  • 1 rode peper
  • klein blokje (+/-1 cm) goela djawa
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • paar druppels citroensap of azijn
  • peper, zout
  • water

Bereiding saus
1. Snijd de ui, knoflook, peper en gember fijn. Bak de ui, rode peper en verse gember ongeveer 5 minuten in wat olie, houdt de knoflook nog even achter. 
2. Voeg de knoflook en gemberpoeder (indien geen verse gember gebruikt) toe, en bak ongeveer 1 minuut mee. Voeg de goela djawa, ketjap manis, citroensap/ azijn, peper en zout toe. 
3. Doe een klein beetje water of bouillon bij het mengsel tot de gewenste dikte, verwarm de saus en proef of er eventueel nog zout of peper toegevoegd moet worden. Eventueel kun je de saus pureren met de staafmixer.

Bereiding babi ketjap
bereid de babi ketjap in een hapjespan of een stoofpan
4. Snijd het vlees in blokjes, strooi zout en peper over het vlees, bak het vlees bruin in wat boter/ olie en voeg dan de warme saus toe. Breng het vlees met de saus zachtjes aan de kook en laat zachtjes pruttelen op laag vuur of in de oven op 100°C (ongeveer 60-90 minuten)

tips:
* je kunt ook mager vlees zoals varkenshaas of varkensfilet gebruiken, mager vlees is sneller klaar (10-15 minuten in de saus laten pruttelen)
* babi ketjap is goed in te vriezen, maak 2x de hoeveelheid en vries de helft in
* babi ketjap is de volgende dag nog lekkerder!


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety