Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Kruidige cranberry's, panna cotta met witte chocolade en cranberrygelei

Joyce & Tom | vrijdag, december 14, 2012 | ||||

Het thema van het foodblogevent van december 2012 is 'alles is cranberry'. Deze maand georganiseerd door zoet & roze. Dit is onze inzending: 'kruidige cranberry's, panna cotta met witte chocolade en cranberrygelei'.

Enkele aanwijzingen vooraf:
De gedroogde cranberry's moeten zo lang mogelijk wellen, het liefst een hele nacht.
Ik heb flexibele muffinvormpjes gebruikt. Het is namelijk nogal een lastig klusje om de panna cotta mooi uit een niet-flexibele vorm te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om de panna cotta te serveren in mooie glaasjes, maak dit recept dan wel in andere volgorde! Eerst de panna cotta, dan de gelei.

Ingrediënten (voor 4 personen)
voor de cranberrygelei
  • 30 gram gedroogde cranberry's
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 100 gram rode dessertwijn (of rode port)
  • 2 theelepels suiker
  • 2 blaadjes gelatine
voor de panna cotta 
  • 50 gram witte chocolade
  • 100 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 40 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 blaadjes gelatine

Cranberrygelei
1. Doe de dessertwijn, suiker, steranijs en kaneel in een pannetje en verhit totdat het begint te koken. Haal van het vuur en voeg de cranberry's toe, dek het pannetje af en laat de cranberry's zo lang mogelijk wellen (minimaal een uur).  
 
2. Laat de 2 gelatineblaadjes weken in koud water.
 
3. Giet het wijn/cranberrymengsel door een zeef en vang het vocht op in een pannetje. Verwijder de kaneel en steranijs uit de zeef. Zoek de mooiste cranberry's (ongeveer de helft) eruit en houd deze apart.
 
4. Wrijf de rest van de cranberry's met een lepel door de zeef zodat het bij de wijn in komt. Verhit de wijn totdat het begint te koken, haal van het vuur een voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer goed door totdat de gelatine is opgelost en giet het mengsel in de vormpjes (een laagje van ongeveer ½cm) en laat de gelei opstijven in de koelkast.
Panna cotta
5. Week de 3 gelatineblaadjes in koud water.
6. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit en bewaar het vanillestokje (zie tips).
7. Verhit op laag vuur de slagroom, melk, chocolade, vanillezaadjes en de suiker | goed roeren en haal de pan van het vuur zodra de room tegen de kook aan komt. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer de gelatine de door het mengsel. Blijf roeren zodat de vanillezaadjes zich mooi verdelen en niet allemaal naar de bodem zakken.
8. Zodra het mengsel enigszins afgekoeld is en begint te stollen kan het in de 4 vormpjes, op de gestolde cranberrygelei, gegoten worden. Laat de panna cotta opstijven in de koelkast (minimaal 2-3 uren).
9. Stort de panna cotta op een bordje en garneer met de achtergehouden gewelde cranberry's.

tips:
de vanillestokjes bevatten nog een hoop smaak, gooi deze dus niet weg!
* maak je eigen vanillesuiker door het vanillestokje in een goed afgesloten pot met suiker te doen | de suiker heeft in een paar weken het vanille-aroma opgenomen.
* maak je eigen vanille-essence, vul een schone jampot met alcohol met een vrij neutrale smaak (bv.  wodka of jenever), voeg het vanillestokje hieraan toe |de alcohol neemt het vanille-aroma op dit mengsel is erg lang houdbaar en kan gewoon telkens aangevuld worden met vanillestokjes en alcohol | erg lekker door warme chocolademelk!

2 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Die ga ik zeker een keer maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je ;) Het is een makkelijk recept. De combinatie van cranberry en witte chocolade werkt altijd!

    BeantwoordenVerwijderen

Topblogs met recepten
mytaste.nl