Streekgerecht uit de Auvergne: Truffade

Streekgerecht uit de Auvergne Truffade


Truffade, één van de meest populaire streekgerechten uit de Auvergne (midden-Frankrijk). Een zeer smakelijk, maar eenvoudig boerengerecht met aardappel en tome fraîche (kaas) als hoofdbestanddelen. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Cantal, een departement in het zuiden van de Auvergne.  De tome fraîche de Cantal die in de truffade gebruikt wordt is ook afkomstig uit dit departement. Tome fraîche wordt ook gebruikt in een ander streekgerecht uit de Auvergne, namelijk aligot. Het recept voor aligot vind je hier.

Tome fraîche is eigenlijk (nog) geen kaas, maar een voorstadium van kaas. Namelijk licht gefermenteerde, geperste en ongezouten wrongel (gestremde melk). De tome fraîche is verkrijgbaar in drie varianten; Cantal, Aubrac en Salers. Deze ‘kaas’ smelt heel goed en trekt hele mooie draden. De smaak is romig en lichtzurig. De variant gemaakt met rauwe melk, lait cru in het Frans, is het lekkerst. Kun je geen tome fraîche vinden, vraag dan bij de kaasboer naar een kaas die zeer goed smelt.

Streekgerecht uit de Auvergne: Truffade

Streekgerecht uit de Auvergne: Truffade

Heerlijk Frans streekgerecht met aardappelen, kaas, knoflook en spek.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen
  • 300-400 gram tome fraîche de Cantal
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram spekjes
  • olie en boter of eenden- of ganzenvet
  • peper en zout

Bereiding
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd de knoflookteentjes in vieren.
  • Verhit een ruime hoeveelheid boter (of ander vet) en olie in een hapjespan en voeg de aardappelen, spekjes, knoflook, zout en peper hier in aan toe, laat dit een paar minuten bakken zet daarna het vuur lager en doe een deksel op de pan.
  • Laat de aardappelen in ongeveer 10-15 minuten gaar worden in het vet en voeg daarna de kaas in stukken toe, laat de kaas over de aardappelen smelten en roer het goed door. Zodra de kaas helemaal gesmolten is, kan de truffade geserveerd worden.

Tips

Lekker met een salade, rauwe ham en augurkjes. Kun je geen tome fraîche vinden, vraag dan bij de kaasboer naar een kaas die zeer goed smelt.
Tags Aardappel, Auvergne, Kaas, Knoflook, Spekjes, StreekgerechtStreekgerecht uit de Auvergne: Truffade

Heb jij deze truffade gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook of instagram of laat hieronder een bericht achter.


Geef een reactie