Île flottante

Een zeer populair dessert op de Franse menukaart is 'île flottante' -drijvend eiland-, ook wel sneeuweieren genoemd. De gepocheerde eiwitschuimen drijven in de crème anglaise. Er zijn slechts 4 ingrediënten nodig om dit gerecht te maken, maar de bereiding vergt wel enige oefening.
 Frans dessert - îles flottantes - gepocheerd eiwitschuim met crème anglaise
 Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 400 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • 100 g suiker (voor de crème anglaise)
  • 5 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 125 g suiker(voor de eiwitten)
  • caramel voor garnering
  • pocheersiroop (1,5l water + 300 gram suiker)


Bereiding
Crème anglaise
  • Snijd het vanillestokje open en doe deze met de melk in de pan, breng dit langzaam aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de suiker (100 gram) witschuimig, schenk hierbij -al roerend- een derde van de hete melk. Giet dit mengsel weer bij de overgebleven melk in de pan en laat het op laag vuur -al roerend- binden, laat de crème niet koken. 
  • De crème anglaise is klaar zodra het op de achterkant van een lepel blijft liggen. Laat de crème afkoelen, afgedekt met een stukje bakpapier -ter voorkoming van een vel-.
Karamel kun je gebruiken als garnering van dit dessert. Ik gebruik karamel die ik al eerder op voorraad maakte.

Eiwitschuim (Îles)
  • Het water met de suiker (pocheersiroop) verwarmen tot de suiker is opgelost, aan de kook brengen en zachtjes laten koken. 
  • De eiwitten stijfslaan en geleidelijk de suiker (125 gram) erbij doen. Kloppen tot het eiwit stijf en glad is.  
  • Het stijfgeslagen eiwit met behulp van 2 lepels tot ovalen vormen en zachtjes in de siroop pocheren (3-4 minuten). Maak ongeveer 9-12 stuks.  Met de schuimspaan uit de pan nemen en laten uitlekken op keukenpapier.
Doe de afgekoelde crème anglaise in schaaltjes, leg de 'îles' erin en garneer met karamel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety