Sinds we in Frankrijk wonen hebben we geen falafel meer gegeten. Misschien is het hier wel ergens verkrijgbaar, maar we zijn het nog nooit tegengekomen. En des te vaker je er aan denkt, des te meer trek in falafel je krijgt. Dus snel in de kookboeken gedoken. Het recept bleek eenvoudig en we hadden ook nog eens alle ingrediënten in huis.
Ingrediënten (voor ongeveer 25 stuks):
- 200 gram gedroogde kikkererwten (24u laten weken in water)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels gehakte peterselie
- 4 eetlepels gehakte koriander
- sap van een halve citroen
- 1 groene peper
- 2 gram bakpoeder (1 theelepel)
- 50 gram bloem
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Week de kikkererwten 24 uur in water, giet ze af en doe ze alvast in de keukenmachine. Indien je geen keukenmachine hebt kun je een staafmixer gebruiken.
- Snijd de ui, knoflook en groene peper fijn en doe deze samen de andere ingrediënten bij de kikkererwten. Maal de ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een puree, er mogen nog stukjes kikkererwt zichtbaar zijn, maar niet te grof.
- Vorm van de puree -met natte handen- ongeveer 20 tot 25 balletjes
- Bak ze in de frituurpan of in een steelpannetje met een flinke laag olie, op 180°C tot ze mooi bruin zijn.