Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Hoofdgerecht kerstmenu 'klassiek': Lamshaas met rode uiencompote

Joyce & Tom | vrijdag, december 12, 2014 | |||||||
De aardappelen, de uien, de spruitjes en het takje rozemarijn komen uit eigen tuin. Het ei door de rösti komt van onze eigen kippetjes en vlees (lam) komt van een bevriende hobbyboer. Wauw, pas bij het zien van deze foto staan we daar bij stil. Wij aten dit dus gewoon op een doordeweekse dag, maar het is toch wel een echt kerstgerecht. De lamshaas kun je eventueel vervangen door varkenshaas.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 600 gram lamshaas
  • boter en olie om in te bakken
  • zout, peper

voor de uiencompote
  • 5 grote rode uien
  • boter om in te bakken
  • 1 glas rode wijn
  • 3 eetlepels balsamico
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn 
  • 2 eetlepels honing
  • water
  • zout, peper

voor de rösti
  • 750 gram aardappel
  • 1 eiwit
  • boter en olie om in te bakken
  • zout, peper


Tips: Laat het vlees minimaal een half uur voor het bakken op kamertemperatuur komen. Serveer dit gerecht met een warme groente, bijvoorbeeld spruitjes.


1. Begin met het maken van de rode uiencompote, deze moet vrij lang opstaan. Dit kun je trouwens ook een dag van te voren maken. Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn. Snijd de uien in dunne, kwart ringen. Bak de uien zachtjes aan in wat boter, laat ze niet bruin worden.

2. Voeg na een paar minuten de wijn, balsamico, kruidnagels, laurier, rozemarijn, zout en peper toe. Breng dit aan de kook en voeg vervolgens 100 ml heet water toe. Laat dit zachtjes pruttelen.

3. De compote is klaar als de uien helemaal zacht zijn en al het vocht is verdampt. Houd dit dus goed in de gaten. Wanneer de uien nog niet zacht zijn en wel al het vocht verdampt is, voeg dan nog wat heet water toe. Zijn de uien wel zacht, maar is het water nog niet verdampt? Laat het dan nog wat verder inkoken (zonder deksel).

4. Breng de compote op smaak met honing en eventueel nog wat zout en peper.

5. Schil de aardappel en maak met behulp van een keukenmachine of mandoline hele dunne sliertjes. Doe de aardappel in een zeef en knijp het overtollige vocht eruit. Meng eiwit, zout en peper door de aardappel.

6.Verwarm de oven voor op 60°C. Doe boter en olie in een koekenpan en schep het aardappelmengsel in kleine 'hoopjes' in de pan en druk ze een beetje plat met een spatel. De rösti die klaar is leg je in een ovenschaal in de oven, zo blijven ze warm tot het moment van serveren.

7. Bak ondertussen ook de lamshaas. Wikkel de lamshaas in zilverfolie zodra deze klaar is en laat deze minimaal 10 minuten rusten in de warme oven. Snijd het vlees vlak voor het opmaken van de borden in plakjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl