Dessert kerstmenu ‘klassiek’: Chocoladebavarois

 Kerst dessert: Chocoladebavarois

Normaal gesproken gaat er alleen eigeel door bavarois, geen eiwit. Deze keer hebben we het recept iets aangepast en er wel eiwit door gedaan om het dessert luchtiger te maken. Maak dit dessert 1 of 2 dagen van te voren, zodat je er op de kerstdag zelf bijna geen werk van hebt. Vlak voor het serveren doe je de garnering er op.

Ingrediënten (voor 8 porties)

 • 6 gram gelatinepoeder  (of 4 blaadjes gelatine)
 • 300 ml melk
 • 3 eieren
 • 2½ eetlepel cacaopoeder
 • 100 gram suiker
 • 150 ml slagroom

Bereiding

 1. Laat de gelatine weken in water. Splits de eieren.
 2. Maak een crème anglaise. Verwarm de melk met in een pan. Klop 3 eidooiers met 75 gram suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de hete melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan.
 3. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Dit kun je testen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
 4. Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen. Voeg gelijktijdig ook de cacaopoeder aan de crème anglaise toe.
 5. Laat dit afkoelen tot lauwwarm, klop ondertussen de slagroom lobbig. Meng de slagroom door afgekoelde crème anglaise. Klop de eiwitten met 25 gram suiker tot slappe pieken. Meng ook dit door de crème anglaise.
 6. Giet de bavarois in de vormpjes en laat ze in de koelkast opstijven. Laat de bavarois minimaal 1 dag opstijven. Garneer met chocolade, nootjes, karamel en/of slagroom.

Kerst dessert: Chocoladebavarois

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

 1. Heb de chocoladebavarois gemaakt, maar weet niet of dat gelukt is, het mengsel van het eigeel wilde niet stijf worden, heb wel een kwartier staan roeren, dus toen toch maar verder gegaan en nu afwachten hoe stevig het wordt

Geef een reactie