Heel Holland bakt: Battenberg cake

Recept Heel Holland bakt 2015: Battenberg cake
Deze battenberg cake hebben we vaak voorbij zien komen bij the great British bake off, de Britse versie van Heel Holland bakt, en stond ook al een tijdje op ons nog te bakken lijst. In theorie lijkt het makkelijk, een battenberg cake.
Je bakt twee cakes in verschillende kleuren, snijdt deze na afkoelen in stukken en dan bouw je een twee-kleuren cake met jam of botercrème als lijm. De praktijk viel toch een beetje tegen. Het is best nog lastig om de cakes recht en in gelijke stukken te snijden, en dan ook nog het geklieder met de ‘lijm’. Wij waren ook nog eens zo eigenwijs om voor een ronde cake te kiezen. Hij is toch nog redelijk gelukt, en, niet geheel onbelangrijk, hij smaakt heerlijk.

Voor deze ronde battenberg cake heb je naast een ronde bakvorm ook ronde uitsteek ringen nodig. Heb je die niet, maak de cake dan in een rechthoekige vorm.

Ingrediënten

voor de chocolade cake (ronde bakvorm van ø15)
  • 75 gram zachte boter
  • 60 gram suiker
  • 1 ei
  • 60 gram bloem
  • 10 gram cacao
  • 1 gram bakpoeder
voor de botercake (ronde bakvorm van ø15)
  • 75 gram zachte boter
  • 60 gram suiker
  • 1 ei
  • 75 gram bloem
  • 1 gram bakpoeder
voor de vulling (walnotenpasta)
  • 200 gram walnoten
  • 150 gram suiker
  • 75 gram boter
  • 150 gram marsepein

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de vorm in met boter en bestrooi daarna met bloem.
  2. Klop de zachte boter met de mixer, ga net zolang door totdat de boter helemaal wit is, klop dan de suiker erdoor.
  3. Klop daarna twee derde van het ei erdoor, wacht met de rest van het ei tot het eerste deel helemaal is opgenomen.
  4. Zeef bloem, cacao en bakpoeder boven de kom en spatel dit erdoor totdat de bloem is opgenomen. Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake op 180 (zonder hete lucht) in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  5. Volg dezelfde stappen voor de botercake.
  6. Maak ondertussen de walnotenpasta. Maal de walnoten en de suiker fijn in de keukenmachine. Voeg daarna de boter toe en maal nog even door tot dat er een smeuïge pasta ontstaat.
  7. Snijd de cake horizontaal doormidden en steek dan 3 ringen uit elke cake.
  8. Maak nu van de twee cakes een grote cake. Zorg ervoor dat je de twee kleuren om en om plaatst. Gebruik de walnotenpasta om de cakes aan elkaar te plakken.
  9. Besmeer ook de buitenkant van de cake met walnotenpasta. Rol de marsepein zo dun mogelijk uit en bekleed de cake hiermee.
Recept Heel Holland bakt 2015: Battenberg cake
———————————————
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij deze battenberg cake gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Battenbergcake 2 kleuren cake in dampatroon met marsepein en walnotencrème

Geef een reactie