Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Stoofpot: Hongaarse goulash

Joyce & Tom | vrijdag, oktober 23, 2015 | |||||||||
Het is herfst en dat betekent dat bij ons in ieder geval wekelijks een stoofpotje op tafel staat. Met kip, rundvlees of varkensvlees, allemaal even lekker. Het is het lekkerste om de stoofpot een dag van te voren te maken. Op de dag zelf hoef je het gerecht alleen nog maar even op te warmen. Deze week aten we Hongaarse goulash met rijst. In deze post het recept en nog wat tips voor een goede stoofpot. Volgende week maken we er weer één.
Stoofpotje: Hongaarse goulash

Tips voor het maken van een goede stoofpot:

vlees aanbakken
  • zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • dep het vlees droog voor het bakken
  • bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
  • bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan

vlees stoven
  • gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
  • laat het stoofpotje niet koken
  • stoof met deksel op de pan
  • stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
  • voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
  • maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
  • als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het dan niet meer koken.

Recept Hongaarse goulash

Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 650 gram runderstoofvlees (bv riblappen)
  • 2 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml bouillon (naar keuze)
  • 1 eetlepel azijn (naar keuze)
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • boter en olie om in te bakken
  • zout, peper 
  • 2 rode paprika's

Bereiding Hongaarse goulash

1. Snijd de uien in grove stukken.

2. Bak het vlees rondom bruin in wat boter en olie. Strooi tijdens het bakken zout en peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan en bak de uien aan in het bakvet van het vlees. Voeg indien nodig nog wat extra boter en olie toe. Voeg wanneer de uien mooi bruin zijn, de bloem, tomatenpuree en paprikapoeder toe. Bak nog ongeveer 1 minuut.

3. Doe de bouillon erbij, breng het aan de kook en doe de bouillon met de uien over in een stoofpan. Doe het vlees, het knoflookteentje, de jeneverbessen, laurier en azijn erbij. Laat het stoofpotje een paar uren rustig stoven op heel laag vuur (gebruik een sudderplaatje) of op 120°C in de oven.

4. Snijd de paprika's in reepjes en laat deze het laatste kwartier mee sudderen. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.

3 opmerkingen:

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety