Franse gehaktschotel: Hachis Parmentier

Franse gehaktschotel: hachis parmentier
Hachis parmentier is een eenvoudige Frans gerecht, namelijk een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Niet heel erg moeilijk om te maken, wel erg smaakvol. Van te voren klaar te maken, dus erg handig wanneer je gasten hebt. Wij aten er nog wat groente bij.
Ingrediënten (voor 2-3 porties)
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • melk
  • boter
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui (middelgroot)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram geraspte kaas (bv emmentaler)
Bereidingswijze
  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een pan met koud water (zoveel water dat ze net onder staan). Breng de aardappelen aan de kook. Voeg een beetje zout toe zodra ze koken en laat ze dan zachtjes koken totdat ze goed gaar zijn.
  2. Snijd ondertussen de ui fijn en bak deze aan in wat boter. Voeg zodra de uien glazig zijn het gehakt toe. Bak het gehakt gaar op half hoog vuur. Laat daarna nog vijf minuten sudderen samen met een fijngehakt teentje knoflook. Voeg ondertussen zout, peper en nootmuskaat toe naar smaak. Bedek de bodem van een kleine ovenschaal met het gehakt.
  3. Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn. Zet ze nog even terug op een laag vuur om het resterende vocht te laten verdampen. Voeg een flinke scheut melk toe en laat dit even warm worden. Stamp de aardappelen fijn en voeg indien nodig nog wat melk toe en stamp dan nog eens. Klop daarna de puree goed door, het liefst met een pollepel met een gat erin, zodat je de puree lekker luchtig klopt. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Klop er ook een klont boter door.
  4. Verdeel de puree over het gehakt en strooi de kaas erover. Zet de schotel even onder de grill voor een krokant korstje.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze hachis parmentier gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 

Geef een reactie