Hartige taart met pompoen

Iets anders met pompoen; hartige taart

We hebben een nieuwe taartvorm met een hoge rand en een uitneembare bodem, ideaal voor goed gevulde hartige taart. Het deeg voor de taart maakten we met boter én reuzel. Hierdoor wordt de korst lekker ‘flaky’, het doet daardoor een beetje aan bladerdeeg denken. De taart is gevuld met pompoen, spekjes, ui, salie en uiteraard ei.

Ingrediënten (hoge taartvorm Ø20 cm)
voor het deeg:
  • 125 gram bloem
  • 35 gram reuzel (saindoux in het Frans)
  • 35 gram boter
  • snufje zout
  • 1/3 ei
voor de vulling:
  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 75 ml melk
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 ui
  • olie om in te bakken
  • 100 gram spekjes
  • 100 gram pompoen
  • 10 blaadjes salie
  • 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld emmenthaler)
Bereidingswijze:
  1. Snijd de boter en de reuzel in blokjes en voeg deze aan de bloem toe. Wrijf dit tussen je handen tot grove kruimels. Doe dan het ei en zout erbij en kneed met de handen totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Druk het deeg plat, dek het af met plasticfolie en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit zodat het in de taartbodem past, doe het deeg in de vorm en prik gaatjes in de bodem.
  3. Leg bakpapier in de vorm en doe de blindbakbonen in de vorm, halfvol is genoeg, zorg in ieder geval dat de zijkanten ondersteund vorden. Zet de bodem op het onderste rek in de oven en bak de bodem blind, 20 minuten op 180°C (het deeg hoeft niet bruin te worden). Begin ondertussen met het maken van de vulling.
  4. Haal de blindbakbonen en het bakpapier uit de vorm. En bak de bodem zonder vulling nog 3 minuten op 180°C in het midden van de oven. Bestrijk de bodem vervolgens met een beetje geklutst ei en bak nogmaals 3 minuten op 180°C in het midden van de oven. Dit alles voor de perfecte bodem!
  5. Snipper de ui en bak deze samen met de spekjes aan in wat olie. Laat de uitjes zacht en lichtbruin worden. Zet de pan na het bakken een beetje schuin zodat het bakvet kan uitlekken. Schep de uitjes en spekjes uit de pan en hak ze fijn.
  6. Snijd de pompoen in hele dunne plakjes, zo mogelijk met behulp van een mandoline. Snijd de salie in dunne reepjes.
  7. Klop de eieren en de melk door de room. Voeg driekwart van de kaas toe en zout en nootmuskaat naar smaak.
  8. Vul de gebakken bodem met om en om  de plakjes pompoen en de gebakken spekjes en uitjes, zodat er meerdere lagen ontstaan. Giet daar driekwart van het ei-mengsel over. Strooi de kaas erover. Zet de vorm in het midden van de oven en giet dan de rest van het mengsel erbij. Zo voorkom je dat de vulling over de rand stroomt en kun je de taart toch mooi tot de rand afvullen.
  9. Bak de hartige taart 40-50 minuten op 170°C.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze hartige taart gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie