Witte bonen in tomatensaus

De herfst is begonnen, het wordt wat kouder en eerder donker ’s avonds. Na een warme zomer met veel salades, pasta en andere lichte gerechten is het nu tijd voor stevigere kost. Heerlijk, dat is één van de leuke aspecten van wisselende seizoenen, andere ingrediënten en andere gerechten!
Bij ‘witte bonen in tomatensaus’ denk ik in eerste instantie aan de kant-en-klare variant in een pot, maar deze variant met zelfgemaakte tomatensaus is écht lekker.
witte bonen in tomatensaus met varkensvlees, appel en tijm

Ingrediënten (4 personen)

  • 400g (schouder)karbonade
  • 200 gram spekjes
  • boter
  • 2 laurierblaadjes
  • bosje tijm
  • bosje bonenkruid
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg tomaten
  • peper, zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 kopje rode wijn
  • 350 g gedroogde witte bonen (of 2 grote potten)
  • 2 wortels
  • 2 appels
  • peterselie voor de garnering

De gedroogd witte bonen moeten minimaal 12 uren voor bereiding in ruim koud water weken. Giet de bonen af en kook ze in water met een beetje zout in 30-50 minuten gaar. Maak ondertussen de tomatensaus.

Tomatensaus

    1. Snijd de tomaat, ui en knoflook in grove stukken, snijd de appel en de wortels in blokjes.

    2. Bak het vlees aan in wat boter, haal het vlees uit de pan zodra het mooi bruin is. Bak de ui, knoflook, tomatenpuree en tomaat aan in hetzelfde vet. Voeg de rode wijn, wortels, appels, tijm en bonenkruid toe en doe het vlees er weer bij. Roer alles goed door en breng het aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes op laag vuur pruttelen, voeg zout en/of peper naar smaak toe. Laat de laatste 10 minuten de gegaarde witte bonen meewarmen.

    Lekker met een stokbroodje!

    ——————————————–

    Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
    Kijk dan hier voor meer info.
    Heb jij één van onze recepten gemaakt?
    Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
    Doe dat via facebook, twitter of instagram
    of laat hieronder een bericht achter.

    Witte bonen in tomatensaus met varkensvlees, appel en tijm

    Geef een reactie