Bonensalade met prei, mosterd en spekjes

De tuinbonen kunnen bijna gezaaid. Daarna de erwtjes en peultjes. En dan -eindelijk- de sperziebonen, boterboontjes en snijbonen. Jullie begrijpen, wij zijn dol op peulvruchten. In de zomer  volop verse uit eigen tuin, voor nu nemen we de gedroogde bonen.

Deze bonensalade maakten we met gedroogde bonen, maar je kunt ook bonen uit pot of blik gebruiken. De gedroogde bonen moeten minimaal 12 uren weken en daarna -afhankelijk van de soort boon- ongeveer minimaal 40 minuten gekookt worden. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking.
Gemengde bonensalade met mosterd en spekjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 750 gram gekookte bonen -neem verschillende soorten bonen, bv kikkererwten, kidneybonen en witte bonen-
  • 200 gram zoetzure augurken (vocht bewaren!)
  • 1 hele prei
  • 200 gram spekjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • zout, peper
  • peterselie
1. Snijd de spekjes klein en bak ze mooi bruin. Snijd de prei in dunne reepjes en blancheer in licht gezouten water, laat uitlekken tot gebruik. Snijd de augurken in kleine blokjes.
2. Maak de dressing door de mayonaise en mosterd te mengen, voeg hier nog wat van het vocht uit de pot augurken aan toe. Zoveel tot je de gewenste dikte hebt. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe Voeg wat water indien de dressing te sterk van smaak is.
3. Meng nu alle ingrediënten door elkaar tot een salade. Garneer met fijngehakte peterselie. Deze salade kun je prima een aantal uren of een dag van te voren maken.

——————————————–

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie