Cake met banaan en salted caramel

Alleen al de geur die de cake door het hele huis verspreidt is een feest. En dan ook nog de combinatie karamel en banaan. Het is een upside down cake, waardoor de karamel tijdens het afkoelen voor een deel in de cake trekt. Serveer de cake in punten met een toef slagroom en geniet!

Cake met banaan en karamel

Ingrediënten (voor een cake van ø20cm)

 • 100 gram karamel
 • 2 grote bananen
 • 4 eieren
 • 200 gram roomboter 
 • 165 gram suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding cake met banaan en karamel

 1. Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen.
 2. Begin, indien je geen karamel op voorraad hebt, met het maken van karamel volgens dit recept.
 3. Bekleed een springvorm van ø20cm met bakpapier. Snijd de banaan in de lengte in dunne plakken, en leg ze op de bodem van de springvorm. Giet 100 gram (afgekoelde) salted caramel over de bananen.
 4. Verwarm de oven voor op 170°C.
 5. Klop met behulp van een mixer de boter luchtig, klop daarna de suiker erdoor. Voeg de helft van de eieren toe, en klop net zo lang totdat er een mooi, glad beslag ontstaat. Voeg dan de rest van de eieren toe en klop zo kort mogelijk. Stop zodra de eieren door het beslag gemengd zijn. Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag. Doe dit ook zo kort mogelijk, tot dat alles gemengd is. Bak de cake in 50-60 minuten op 170°C. Controleer de gaarheid met een satéprikker.
 6. Laat de cake na het bakken 5-10 minuten in de vorm zitten. Stort de cake daarna op een taartrooster en laat de cake omgekeerd staan om af te koelen. De karamel -gemengd met bananensmaak- zakt in de cake. Serveer de cake omgekeerd, dus met de bananen aan de bovenkant.
Cake met banaan en karamel

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties? Klik dan op de link kookvakantie in Frankrijk voor meer info.

Heb jij deze cake met banaan en karamel gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

4 reacties

 1. Leuk om te lezen! Vers is de cake natuurlijk het lekkerst, maar je kunt hem ook invriezen.

 2. Superlekker en mooi gelukt. 60 Minuten gebakken in heteluchtoven.

 3. Mooi recept. Morgen proeven. Kan ik deze cake invriezen?

Geef een reactie