De Franse keuken: Friture

Wij hebben een buurjongen (10 jr) die het liefst de hele dag buiten is. Hij zoekt graag paddenstoelen of hij vist. En dat doet hij zo goed, dat hij regelmatig z’n overschot aan paddenstoelen of visjes bij ons brengt. Het is nu blijkbaar goed weer om vissen te vangen, want vandaag stond hij voor twaalven al voor de deur met de mededeling dat hij al te veel had gevangen, en of wij ook een paar gardons wilden. Natuurlijk willen wij dat, graag zelfs. Tien minuten later ruilden we de schoongemaakte visjes tegen een pot huisgemaakte jam. Zo gaat dat hier op het Franse platteland.

De visjes (blankvoorns in het Nederlands) zijn zo klein dat je ze niet kunt fileren, maar ze zijn zeer geschikt om er friture van te maken. De schoongemaakte visjes worden door bloem gehaald en in olie gefrituurd. Ze moeten vrij lang in de olie, zodat de graatjes zacht worden. De temperatuur van de olie mag dus niet te hoog zijn.

Friture is een typisch Frans gerecht, dat op veel menukaarten van (zuid-) Franse restaurants staat. Als je friture besteld krijg je dus geen frites of bitterballen, maar een bord gefrituurde kleine visjes.

De visjes worden is hun geheel gegeten, dus van kop tot en met staart!

bron foto: gourmetsandco.com

2 reacties

  1. ik ken deze visjes niet. In mijn buurt hebben ze wel een zelfde gerecht, nl gebakken ansjovisjes. Verse wel te verstaan! Mits goed gebakken (bijna) in zijn geheel te eten. En lekker ook …

Geef een reactie