Heel Holland bakt: petite crème bitterkoekjes

Het is alweer tijd voor de halve finale van heel Holland bakt. Wij bakten elke week mee met één van de opdrachten. Daardoor hebben we dingen gebakken die we normaal gesproken niet zouden bakken. Zo ook deze petits-fours, waarvan we in eerste instantie dachten dat het veel te veel werk zou zijn. Zo lang je goed georganiseerd te werk gaat en de tijd neemt om de koekjes te laten koelen, valt het reuze mee. En het resultaat is heel mooi, leuk voor een verjaardag of een high tea.
Wij maakten de petits-fours met de smaken van tiramisu (amaretto, koffie en chocolade). De amaretto zit door de bitterkoekjes. De koffiesmaak zit door de botercrème en de chocolade als topping. Voor de botercrème gebruiken we de crème pâtissière met koffiesmaak als basis.
Heel Holland bakt: petite crème bitterkoekjes
Ingrediënten (voor 40 stuks)
voor de bitterkoekjes
 • 150 gram amandelpoeder
 • 150 gram poedersuiker
 • 2 eiwitten
 • 1 scheutje amaretto
voor de crème pâtissière
 • 150 ml melk
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 2 eidooiers
 • 25 gram suiker
 • 25 gram bloem
voor de botercrème
 • crème pâtissière met koffiesmaak (zie hierboven)
 • 125 gram boter
 • 30 gram poedersuiker
voor de garnering
 • 120 gram pure chocolade
 • 50 gram witte chocolade
Bereidingswijze
Bitterkoekjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng de amandelen met de suiker, het eiwit en een scheutje amaretto tot een glad beslag. Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit rondjes van ongeveer 2cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de pieken van het beslag iets plat met een natte vinger. Bak de koekjes 12-14 minuten op 180 ºC. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Crème pâtissière 
Klop de eidooiers met de suiker en de bloem tot een glad mengsel. Verwarm de melk in een pan en voeg de oploskoffie toe. Doe een derde van de melk bij het eidooiers mengsel en klop goed door met een garde. Giet dit weer terug bij de resterende melk in de pan. Gaar het mengsel in ongeveer 5 minuten op laag vuur en blijf daarbij kloppen. Laat crème pâtissière afkoelen.

Botercrème
Klop de boter met de poedersuiker op. Meng beetje bij beetje de banketbakkersroom erdoor. Schep de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit bolletjes crème op de bovenkant van de bitterkoekjes. Zet het de koekjes in de vriezer zodat de botercrème kan opstijven. Laat de koekjes minimaal een uur koelen.
Smelt de pure chocolade au bain-marie. Doop de botercrème op de koekjes in de gesmolten chocolade. Smelt daarna de witte chocolade au bain marie en doe de chocolade in een spuitzak in een cornet (bakpapier oprollen in een puntvorm). Spuit streepjes witte chocolade over de petitfours. Bewaar de petits-fours in de koelkast.
————————————————-
De data voor de kookvakanties zijn bekend!
Wil je meer info, kijk dan hier.
Heb jij deze petit crème bitterkoekjes gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter. 
Heel Holland bakt: petite crème bitterkoekjes

2 reacties

 1. Leuk dat jullie elke keer meebakken met de opdrachten van Heel Holland Bakt. Deze petite crème bitterkoekjes zien er erg lekker uit
  Liefs Desiree

 2. Dank je wel! Ze waren erg snel op 😉 Het is heel leuk om mee te bakken met HHB, zo maak je nog eens dingen die je normaal niet zo snel zou maken. We zijn ook van plan om er mee door te gaan na HHB. Alleen nog even bedenken hoe we dat zullen aanpakken.

Geef een reactie