Klassieke Franse vanillebavarois

Klassieke Franse keuken: vanille bavarois

Ben je een liefhebber van desserts? Dan moet je echt een keer zelf bavarois maken. Het is zo eenvoudig te maken. Met alleen melk, room, suiker, eidooiers, gelatine en vanille maak je deze ‘pudding de luxe’. En wanneer je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met smaken. Wij gebruikten siliconen bakvormpjes (sockerkaka) van de ikea. Dit recept is voor zes van deze vormpjes en dan houd je nog een beetje over om van te snoepen.

Ingrediënten (voor 6 vormpjes)

  • 5 gram gelatinepoeder  (of 3 blaadjes gelatine)
  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 1/2 vanillestokje
  • 75 gram suiker
  • 200 ml slagroom

Bereiding vanillebavarois

  1. Laat de gelatine weken in koud water.
  2. Maak een crème anglaise. Dat gaat als volgt: verwarm de melk met het merg van een half vanillestokje in een pan. Klop 3 eidooiers met de suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de verwarmde melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Haal de pan even van het vuur en doe de test. Dit kun je doen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
  3. Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen. Laat dit afkoelen en klop ondertussen de slagroom. Meng de slagroom door afgekoelde crème anglaise.
  4. Giet de bavarois in de vormpjes en laat ze in de koelkast opstijven. Laat de bavarois minimaal 1 dag opstijven. Wil een bavarois die minder lang hoeft op te stijven, voeg dan een gram extra gelatine toe (of een half gelatineblaadje).
Garneer met chocolade, karamel of vers fruit.
Klassieke Franse keuken: vanille bavarois
———————————————
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze vanillebavarois gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Klassiek Frans dessert: bavarois à la vanille

Geef een reactie