Klassieke Franse vanillebavarois

Klassieke Franse vanillebavarois

Ben je een liefhebber van desserts? Dan moet je echt een keer zelf bavarois maken. Het is zo eenvoudig te maken. Met alleen melk, room, suiker, eidooiers, gelatine en vanille maak je deze ‘pudding de luxe’. En wanneer je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met smaken. Je kunt er ook voor kiezen om naast slagroom ook opgeklopt eiwit toe te voegen, dan is het eindresultaat nog iets luchtiger.

Wij gebruikten siliconen bakvormpjes (sockerkaka) van de ikea. Dit recept is voor zes van deze vormpjes en dan houd je nog een beetje over om van te snoepen.

Klassieke Franse vanillebavarois

Klassieke Franse vanillebavarois

Koks in Frankrijk
Heerlijke luchtige vanillebavarois. Lekker met vers fruit.
Bereiding 30 minuten
Opstijven 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Dessert
Keuken Frans
Porties 6 stuks

Ingrediënten
  

  • 5 gram gelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 1/2 vanillestokje
  • 75 gram suiker
  • 200 ml slagroom

Bereiding
 

  • Laat de gelatine weken in 25 milliliter koud water.
  • Verwarm de melk (laat de melk niet koken) met het merg van een half vanillestokje in een pan.
  • Klop 3 eidooiers met de suiker los in een ruime kom.
  • Giet een derde van de verwarmde melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een pannenlikker. Roer ook goed over de bodem en in de randen. Het mengsel mag absoluut niet koken.
  • De crème anglaise is klaar zodra het mengsel iets begint te verdikken. Haal de pan even van het vuur en doe de test. Haal de spatel uit de crème anglaise, trek met je vinger een streep.
    Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
  • Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen.
  • Laat dit afkoelen en klop ondertussen de slagroom. Meng de slagroom door afgekoelde crème anglaise.
  • Giet de bavarois in de vormpjes en laat ze in de koelkast opstijven. Laat de bavarois een aantal uren opstijven.

Tips

Garneer met chocolade, karamel of vers fruit.
Tags Eieren, Gelatine, Room, Vanille

Klassieke Franse vanillebavarois

Heb jij deze vanillebavarois gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

 

Geef een reactie