Heel Holland bakt: Charlotte à la russe

Heel Holland bakt: Charlotte à la russe
Deze charlotte à la russe kwam voorbij in heel Holland bakt. Wij bakten elke week mee, en daardoor hebben we onder andere voor het eerst worteltaart en petite crème bitterkoekjes gemaakt. Voor de laatste uitzending maakten we een charlotte à la russe.

Ingrediënten

Biscuit à la cuillère
 • 90 gram eiwit
 • 60 gram eigeel
 • 75 gram suiker
 • 75 gram bloem
Karamelbavarois
 • 275 ml melk
 • 3 eidooiers
 • 100 gram Karamel
 • 6 gram poedergelatine (of 3,5 blaadjes gelatine)
 • 200 ml slagroom

Bereiding

Laat de gelatine weken in koud water.

Biscuits à la cuillère:
 1. Begin met maken van de koekjes. Zet een spuitzak klaar met een gladde spuitmond. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
 2. Klop het eiwit stijf met de helft van de suiker. Klop het eigeel witschuimig met de andere helft van de suiker.
 3. Klop een derde van het eiwit/suikermengsel door het eigeel/suikermengsel. Klop zo kort mogelijk, stop meteen zodra het eiwit niet meer zichtbaar is. Spatel dan voorzichtig de rest het eiwit door het eigeel. Spatel daarna voorzichtig de bloem door het mengsel. Doe het mengsel in de spuitzak.
 4. Spuit een ronde schijf ter grootte van de bodem van de springvorm. Spuit minimaal 20 koekjes ter grootte van een duim. Bak de koekjes 12-14 minuten op 180 ºC. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster, en begin ondertussen met de karamelbavarois.
Karamelbavarois
 1. Maak een crème anglaise. Dat gaat als volgt: verwarm de melk met het merg van een half vanillestokje en de karamel in een pan. Klop 3 eidooiers met de suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de verwarmde melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan.
 2. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Dit kun je testen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
 3. Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen. Laat dit afkoelen tot lauwwarm, klop ondertussen de slagroom. Meng de slagroom door afgekoelde crème anglaise.Laat de bavarois afkoelen buiten de koelkast.
Samenstellen charlotte à la russe:
 1. Bekleed de springvorm met huishoudfolie. Leg daarna de biscuitbodem erin. Snijd ongeveer 20 koekjes op gelijke lengte (hoogte van de springvorm). Plaats deze koekjes, met de afgesneden kant naar beneden ,aan de buitenkant van de springvorm. De onderkant van de koekjes, de platte kant dus, moet aan de binnenkant van de taart.
 2. Giet de afgekoelde bavarois in de met koekjes bedekte taartvorm. Koekjes die over zijn kun je eventueel nog op de bavarois leggen. Laat de bavarois minimaal een dag in de koelkast opstijven. Wil een bavarois die minder lang hoeft op te stijven, voeg dan een gram extra gelatine toe (of een half gelatineblaadje).
 3. Strooi vlak voor het serveren cacaopoeder of poedersuiker over de charlotte.
Heel Holland bakt: Charlotte à la russe
——————————————–
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij deze charlotte gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Recept voor Chalotte à la russe. Gezien bij Heel Holland bakt

Geef een reactie