Recept uit de Auvergne: Pompe aux pommes

Gerecht uit de Auvergne: Pompe aux pommes - Appelgebak
Weer een nieuw recept uit de Auvergne ontdekt en zo leren wij langzaam de recepten uit de Auvergne kennen. Omdat het een boerse keuken is, met veel zware ingrediënten, komen de gerechten het beste tot hun recht in de herfst en winter. Het is erg leuk om de smaken te ontdekken in lokale restaurants, maar nog leuker is het om zelf de keuken in te gaan en te experimenteren.
Pompe aux pommes is een rechthoekig deeg gevuld met appels. Elke bakker heeft z’n eigen recept. Wij gebruikten als basis het recept van een Franse (Auvergnatse) blog. Je kunt de pompe aux pommes met bijvoorbeeld met slagroom of créme anglaîse serveren.

Ingrediënten (voor 4 porties)

voor het deeg
  • 65 gram boter in blokjes
  • 125 gram bloem
  • 20 gram poedersuiker
  • 25 gram koud water
  • 1/2 eetlepel vanille-extract
  • snufje zout
voor de vulling
  • 2 grote appels
  • 35 gram suiker
  • 10 gram boter
  • 1 ei voor het bestrijken van het deeg.

Bereiding

  1. Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem, poedersuiker, boter, water en vanille-extract. Meng (met de hand of in de keukenmachine) tot er een deeg ontstaat. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  2. Schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Verwarm de suiker tot een mooie caramelkleur. Voeg dan de boter en de appel toe en laat dit op laag vuur ongeveer 2 minuten pruttelen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een groot vierkant (ongeveer 25x25cm). Snijd hier twee gelijke rechthoeken van. Leg één van de twee rechthoeken in het midden van een met bakpapier bekleden bakplaat. Verdeel het appel-caramel mengsel hierover. Zorg er voor dat de randen van het deeg, ongeveer 1 cm, vrij zijn. Bestrijk de randen van het deeg met water. Leg de andere deeg-rechthoek over de appels en plak de randen aan elkaar.
  4. Maak in de bovenste rechthoek een kleine snee van 1 cm zodat de stoom, die ontstaat in de oven, kan ontsnappen. Bestrijk de pompe au pommes met wat geklutst ei en bak het ongeveer 45-55 op 180°C.
Gerecht uit de Auvergne: Pompe aux pommes - Appelgebak
——————————————–
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij dit recept uit de Auvergne gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Gerecht uit de Auvergne: Pompe aux pommes - Appelgebak

Geef een reactie