Hoofdgerecht kerstmenu ‘klassiek’: Lamshaas met rode uiencompote

Lamshaas met rode uiencompote

Lamshaas is een heerlijk zacht, mals en smaakvol stukje vlees. Door het haasje in z’n geheel te bakken, en pas vlak voor het serveren te snijden, behoud je de sappigheid. Heerlijk met rode uiencompote en rösti.

Lamshaas met rode uiencompote

Lamshaas met rode uiencompote

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Heerlijke lamshaas met rode uiencompote, rösti en spruitjes. Perfect gerecht voor een luxe diner tijdens kerst.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

Vlees

  • 600 gram lamshaas
  • boter en olie om in te bakken
  • zout peper

Uiencompote

  • 5 grote rode uien
  • boter om in te bakken
  • 1 glas rode wijn
  • 3 eetlepels balsamico
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • water
  • zout peper

Rösti

  • 750 gram aardappel
  • 1 eiwit
  • boter en olie om in te bakken
  • zout peper

Bereiding
 

  • Begin met het maken van de rode uiencompote, deze moet vrij lang opstaan. Dit kun je trouwens ook een dag van te voren maken.
  • Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn. Snijd de uien in dunne, kwart ringen.
  • Bak de uien zachtjes aan in wat boter, laat ze niet bruin worden.
  • Voeg na een paar minuten de wijn, balsamico, kruidnagels, laurier, rozemarijn, zout en peper toe.
  • Breng dit aan de kook en voeg vervolgens 100 ml heet water toe. Laat dit zachtjes pruttelen.
  • De compote is klaar als de uien helemaal zacht zijn en al het vocht is verdampt. Houd dit dus goed in de gaten. Wanneer de uien nog niet zacht zijn en wel al het vocht verdampt is, voeg dan nog wat heet water toe. Zijn de uien wel zacht, maar is het water nog niet verdampt? Laat het dan nog wat verder inkoken (zonder deksel).
  • Breng de compote op smaak met honing en eventueel nog wat zout en peper.
  • Schil de aardappel en maak met behulp van een keukenmachine of mandoline hele dunne sliertjes. Doe de aardappel in een zeef en knijp het overtollige vocht eruit.
  • Meng eiwit, zout en peper door de aardappel.
  • Verwarm de oven voor op 60°C.
  • Doe boter en olie in een koekenpan en schep het aardappelmengsel in kleine ‘hoopjes’ in de pan en druk ze een beetje plat met een spatel.
  • De rösti die klaar is leg je in een ovenschaal in de oven, zo blijven ze warm tot het moment van serveren.
  • Bak ondertussen ook de lamshaas.
  • Wikkel de lamshaas in zilverfolie zodra deze klaar is en laat deze minimaal 10 minuten rusten in de warme oven.
  • Snijd het vlees vlak voor het opmaken van de borden in plakjes.

Tips

Laat het vlees minimaal een half uur voor het bakken op kamertemperatuur komen. Serveer dit gerecht met een warme groente, bijvoorbeeld spruitjes.
Bereiding
Tags Compote, Kerst, Lam

Lamshaas met rode uiencompote

Heb jij deze lamshaas gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie