Recept hachee + tips voor een goede stoofpot

Stoofpot Hachee en tips voor het maken van een stoofpot

Hachee is zo’n typisch Hollands gerecht wat als eerste in je opkomt als mensen je vragen naar de Nederlandse keuken. En dat gebeurt ons in Frankrijk regelmatig. Aangezien hachee het Franse woord voor gehakt is, is het lastig uit te leggen dat hachee in Nederland een stoofpot met rundvlees en uien is. Wel één van lekkerste gerechten uit de Nederlandse keuken als je het ons vraagt. Het staat hier in de winter regelmatig op tafel, uiteraard met rode kool en aardappelen. Hier ons recept en we geven je ook nog wat algemene tips voor het maken van een goede stoofpot.

Hoe maak je een goede stoofpot?

vlees aanbakken
  • zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • dep het vlees droog voor het bakken
  • bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
  • bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan
vlees stoven
  • gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
  • laat het stoofpotje niet koken
  • stoof met deksel op de pan
  • stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
  • voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
  • maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
  • als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het niet meer koken.
Stoofpot Hachee en tips voor het maken van een stoofpot

Hachee

Een van de lekkerste gerechten uit de Nederlandse keuken. Heerlijke hachee, rundvleesstoofpotje met uien, laurier en kruidnagel.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 3 porties

Ingrediënten
  

  • 650 gram runderstoofvlees
  • 6 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml bouillon naar keuze
  • 3 eetlepels azijn naar keuze
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • boter en olie om in te bakken
  • zout peper

Bereiding
 

  • Snijd de uien in kwart ringen.
  • Bak het vlees rondom bruin in wat boter en olie. Strooi tijdens het bakken zout en peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan en bak de helft van de uien aan in het bakvet van het vlees. Voeg indien nodig nog wat extra boter en olie toe. Haal de uien uit de pan en houd ze achter (deze uien worden pas later aan de stoofpot toegevoegd zodat ze hun bite houden, de andere helft suddert lekker mee).
  • Bak de andere helft van de uien aan en voeg wanneer ze mooi bruin zijn, de bloem toe. Bak nog ongeveer 1 minuut. Doe de bouillon erbij, breng het aan de kook en doe de bouillon met de uien over in een stoofpan. Doe het vlees, het knoflookteentje, de kruidnagels, laurier, azijn en suiker erbij. Laat het stoofpotje een paar uren rustig stoven op heel laag vuur (gebruik een sudderplaatje) of op 120°C in de oven.
  • Zodra het vlees gaar (of bijna gaar) is, kunnen de achtergehouden uien erbij. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.

Tips

Lekker met rode kool en aardappelpuree!
Tags Kruidnagel, Laurier, Rundvlees, Stoofpotje, Ui

Zelf Hollandse hachee maken

 

Basisrecept voor hachee, ouderwets rundvlees stoofpotje met uien, laurier en kruidnagel.

Heb jij deze hachee gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

Geef een reactie