Vorige week kwamen er ineens allemaal foto’s van boterkoek voorbij op facebook en twitter. Onder andere die van baksels.net. Alsof iedereen ineens boterkoeken aan het bakken was. En dan gaat die boterkoek dus niet meer uit je hoofd, totdat je er één in je eigen oven hebt. Wij maakten onze eigen variant op de standaard versie en vervingen een deel van de bloem door grof gemalen walnoten.
Ingrediënten (voor een vierkant brownievorm van 20x20cm)
- 225 gram boter (op kamertemperatuur)
- 125 gram grof gemalen walnoten
- 175 gram bloem
- 75 gram kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
Bereiding
- Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed alles goed door tot een samenhangend deeg.
- Doe het deeg in de vorm. Dit gaat het beste door het deeg met de vingers in de vorm te drukken en vervolgens met de achterkant van een (natte) lepel glad te strijken. Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.
- Bak de boterkoek ongeveer 20-25 minuten op 180°C. Laat de boterkoek goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.
————————————————-
Beste Koksinfrankrijk,
De beste boterkoek ooit! Wij hebben een familietraditie voor boterkoek, maar deze kenden we nog niet.. we bleven ervan snoepen.
Ik heb er wat specerijen aan toegevoegd ter verlichting van de spijsvertering, t w kardamon, gember, zwarte peper, snuifje kaneel omdat ik dat niet laten kan en een paar drops vanille essence.
Gebakken in mijn houtgestookte fornuis waar ik het huis mee warm houd en op kook. Gegeten met vrienden gisteravond. Ik woon op Zuid-Beveland in Zeeland en verzucht vaak dat we hier leven als God in Frankrijk..
Ik ga zeker veel recepten van jullie uitproberen. Dit is een grote belofte.
En, wie weet kan ik ook nog eens een kookvakantie volgen in jullie heerlijke huis/hotel/ landhuis. Met een stel vrienden. Daar droom ik dan maar eens van.
Fijne wintertijd, een heel goed 2023, happy days!
Met groet,
Iris de Leeuw