We zijn er weer met ons stoofpotje op vrijdag, deze keer maakten we een stoofpot met lamsvlees. De saus heeft een Marokkaans tintje door de komijn, kaneel en harissa. Lekker met geroosterde seizoensgroentes uit de oven. Of met couscous.
Ingrediënten (voor 4 porties)
- 600 gram lamsvlees (zonder bot)
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- harissa (naar smaak)
- 1 kaneelstokje
- 4 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 3 kruidnagels
- 6 ontpitte dadels
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 milliliter tomatenpassata
- boter of olie om in te bakken
- water (of bouillon)
- zout, peper
Bereiding
- Snijd de uien, dadels en knoflook fijn.
- Bak het lamsvlees aan in wat olie of boter. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de uien aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.
- Voeg dan de komijn, koriander, knoflook en de tomatenpuree toe. Laat dit een minuutje meebakken. Doe dan de dadels, passata, harissa, kaneel en kruidnagels erbij. Breng dit langzaam aan de kook.
- Doe vervolgens het vlees (inclusief het vocht wat er waarschijnlijk is uitgelopen) weer terug in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat het ongeveer 2 tot 3 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het lamsvlees laten garen in de oven (2 tot 3 uren op 120°C).
————————————————-